Zimbardo: „Az online hedonizmus a nap 24 órájában elérhető”

Philip G. Zimbardo pszichológus előadását mindenki izgatottan várta, mivel kiderült: nem sokon múlt, hogy lemondja a konferencián való megjelenését, mivel több dologgal nem értett egyet. Zimbardo végül mégis elmondta beszédét, amelyet - a teljesség igénye nélkül - alább közlünk.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
budapesti demográfiai fórum 2
2017. május 25. Gyarmati Orsolya

„Tisztelet a hagyományoknak, nyitottság az újra” – számomra a legalapvetőbb felvetés a  tisztelet minden ember felé. Nagyon sok időt töltök azzal, hogy elfogadom és ünneplem a  különbözőségeket, legyen szó genderről, politikai vagy társadalmi szempontokról.  A család szerepe megváltozott a XXI. században és erről beszélnünk kell. Sok esetben alternatív gondolatokat fogalmazunk meg, amik különbözni fognak a ma elhangzottak nagy részétől, mégis fontosnak tartom ezeket megosztani önökkel, hiszen olyan embereknek is  beszélünk, akiknek mások a szempontjaik, és fontos, hogy őket is megértsük!  84 éves emberként három csodálatos gyermekem és két unokám van.

Feleségemmel mindig  egyenlően osztoztunk a gyermeknevelés adta feladatokban. Idén ünnepeljük 45. házassági  évfordulónkat. Egész életem során az volt az erkölcsi iránytűm, hogy tisztelni kell minden  emberi lény méltóságát, hiszen mindenki családból származik, és ez a közös identitás össze  kell kovácsoljon minket. Mindig mindenáron meg kell kérdőjelezni az előítéleteket és  diszkriminációt, tisztelnünk minden ember Isten adta szabadságát, hiszen mindannyian egyenlőnek teremtettünk.

Mindez ellentétes néhány, ezen a kongresszuson elhangzott gondolattal. Például az, hogy korlátozzuk azt, hogy valaki eldönthesse, milyen nemű akar lenni. Az általam kidolgozott pszichológiai program, a Heroic Imagination, amely hamarosan Magyarországon is elérhető lesz Hősök Tere néven éppen arra neveli a fiatalokat, hogy nyitottak, együttérzőek és  oleránsak legyenek mindenki iránt, s hogy ezáltal jó globális polgárok legyenek.  Az önök fiai az új technológia függőivé válnak, és szívesebben élnek a virtuális világban mint  hogy családot alapítsanak. Erről szól Man Interrupted című könyvem. Nagyon sok  kisgyermek apa nélkül nő fel, és ott vannak a videójátékok és a pornográfia elérhetősége.  Ezek óriási hatással vannak a társadalomra, s hozzájárul a fiatalok, elsősorban a fiúk, férfiak  izolációjához. Stigmatizálják az otthon maradó férfiakat, s ez is hozzájárul ahhoz, hogy a  férfiak inkább a magányt választják.  Jelenleg az online hedonizmus a nap bármely pillanatában elérhető, s ez jól kiszolgálja azt a  trendet, hogy a férfiak kizárják a valóságot és ne foglalkozzanak a problémákkal. Rengeteg  olyan felnőtt férfi él otthon szüleivel, akik nem veszik ki részüket a családi feladatokból, s  úgy vélik, nekik minden jár, a szülők pedig asszisztálnak ehhez.

Tíz egyedülálló szülőből kilenc nő. A gyermekek láthatási, elhelyezési perek a válások után 90  százalékban az anyák javára dőlnek el. Óriási az apa nélkül felnövő gyerekek száma, amely  különböző magatartásbeli és személyiségbeli problémákhoz vezet. Az apák sokszor  teljesítményalapú szeretetet nyújtanak a gyerekeiknek – elvárásaik vannak, nem pedig olyan  feltétel nélküli szeretetet, mint az anyák, s ez motiváló lehet, ám apa nélkül mindez lehetetlen. Ritkák a közös családi étkezések. A családtagok külön-külön, a képernyő, a monitor előtt  esznek. Az így felnövő gyerekek jóval nagyobb eséllyel nyúlnak majd alkoholhoz, droghoz,  cigarettához. A közös étkezések kiváló alkalmat teremtenek ahhoz, hogy a családtagok  megosszák egymással napi élményeiket, problémáikat.

 

 

Óriási problémát okoz az online pornó: egy felmérés szerint a 6-14 éves gyerekek között a 35.  leglátogatottabb honlap a PornHub. A pornó a nők leigázásáról, megalázásáról szól. A  videójátékok pedig súlyos függőséget hoznak létre már egészen kicsi korban.

Zimbardo szerint a szülőknek felelősségvállalásra és kitartásra kell tanítaniuk a gyermekeiket,  ám ehhez a szülőknek fel kell ismerniük, milyen veszélyt rejtegetnek a pornónézés és a videójátékok. Sokkal több közös, minőségi időt kellene a családtagoknak együtt tölteniük. A  férfiak feladata pedig az lenne, hogy minél kevesebb virtuális és minél több valós időt  töltsenek a valós világban, éljenek egészségesen és építsenek kapcsolatokat a nőkkel. A nőknek pedig támogatást és konstruktív kritikát kell mutatniuk.  Konklúzióként megkongatjuk a vészharangot, mert nem fog végetérni ez a folyamat magától.  A videójáték- és a pornóipar milliárdos üzlet, és működtetőinek nem érdeke, hogy az emberek  kevesebb ilyen tartalmú oldalakat látogassanak.”

Zimbardo előadása után beszélgetéssel folytatódott a pszichológus által felvetett problémakör.  Ekler Gergely, az Új Nemzedék Központ ügyvezetője a feltétlen kontra feltételes szeretetről  szeretett volna kicsit többet hallani. Zimbardo válasza így hangzott: „Az anyák megölelik,  megsimogatják a gyereküket és megbocsájtanak, de ezzel nem oldják meg a problémákat,  nem motiválják a gyereküket a teljesítménye. Minden apának hősként kellene feltűnnie  gyermeke előtt. A legtöbb gyereknek fogalma sincs arról, mivel is foglalkozik az apja. Időt  kell tölteni a fiúkkal, minőségi időt. A feltételes szeretet nem negatív, mert azt mondja:  „Szeretlek, de…”, hiszen ha a gyerek nem akar megfelelni apja elvárásának, sokkal  kevesebbet ér el az életében.”

Maria Waszkievicz, a European Youth Workshop résztvevője arra volt kíváncsi, hogyan  lehet megmutatni azoknak a férfiaknak, akik már párkapcsolatban élnek, hogy elkötelezzék  magukat, és megértsék, milyen értékeket képvisel a házasság? Zimbardo így válaszolt: „Miért  házasodjon egy fiatal férfi? Ennek kellene lennie a kongresszus központi témájának. De az is  fontos probléma, hogy a nők sokszor kitolják a gyermekvállalást, és ezért kevesebb gyereket szülnek. A férfiak félnek a visszautasítástól. A hagyományos világban a férfi kezdeményez, a  nő pedig vagy igent, vagy nemet mond. Ha viszont nemet mond, akkor a férfi úgy dönthet,  hogy inkább sosem kérdez meg ilyesmit újra. Éppen ezért a nőknek is kezdeményezniük kell,  mert a férfiak egyre szégyellősebbek és bátortalanabbak.

Peter Merse, a European Youth Workshop résztvevője (TBC) arra volt kíváncsi, hogy ha a  videójátékok sokkal érdekesebbek a fiúk számára, mint az iskola, mit lehetne tenni azért, hogy az iskola „felvehesse a versenyt” az online játékokkal. Zimbardo a Prezit hozta fel jó  példának: „Fontos lenne a tanároknak megtanítani, hogyan használhatják ezt a vizuális  módszert az oktatás során! Ez már vonzó tudna lenni a gyerekek számára!”

Maria Waszkievicz Zimbardo könyvére hivatkozva elmondta: sokszor megfigyelte, hogy amikor a fiúk és a lányok szoros barátságot kötnek egymással, a fiúk nőként bánnak velük, miközben a lányok valóban barátként közelednek hozzájuk. Feltette a kérdést, hogyan lehet a  barátságot erősíteni fiúk és lányok között? Zimbardo rámutatott: a nőknek barátkozni kell a  fiúkkal és bátorítani őket, mert a fiúk nagyon sokat tanulhatnak a nőktől. A politikai  döntéshozók felelőssége, hogy az iskolákban a fiúk alternatív életstílusokat sajátíthassanak el,  amik azt sugározzák, hogy jó dolog fiatal férfinak lenni.


A demográfiai témákban a Családok Budapesti Világkongresszusa kapcsán írt cikkeink linkjei: 

“Ne diszkriminálják a nagycsaládosokat!

Novák: “A család a legfontosabb közösség”

“A szülők közti jó kapcsolata az alapja a gyermek kiegyensúlyozottságának!”

Harrach Péter: “A demográfiai helyzet alakulása nemzeti sorskérdés”

“Helyre kell állítani a természetes reprodukciót Európában – ez nemzeti ügy

“Nem érdekel, mások miért nem tartják jónak a családot!