Zsonglőrködj JÓL a napoddal – Így működik az anyai időbeosztás

A következő néhány sorban az idő-feladat témakörét próbálom egy kicsit körbejárni, mivel a kisgyermekes anyukák talán mindegyike elég hamar szembesül ezzel az ádáz ellenségnek számító problémakörrel. Éppen ezért, már most szeretném leszögezni – remélem, sokak megnyugtatására –, hogy ebben semmi szégyenkezni való nincsen.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. február 15. Babafalva

Mi is történik valójában? Egy kisbaba érkezését követően elkerülhetetlenül felborul az addigi jól megszokott és beállt mindennapi rutin, és helyette egy olyan új élethelyzetben kell helytállni, mely állandónak egyáltalán nem mondható, hiszen az a gyermek fejlődésével-cseperedésével együtt folyamatosan változik.

A feladatokkal alapvetően két dolgot lehet tenni:

  1. Elvégezni
  2. Elhalasztani

És, ami a lényeg: bármelyik megoldás helyénvaló!

Csupán az előzetes tervezés és a rangsorolás kérdése, hogy az újratervezést lelkiismeret-furdalás nélkül hajthassuk végre.

„Annyi mindent kellene még csinálnom!”

Nézzük, mi segíthet minket abban, hogy az idő sikeres zsonglőrei lehessünk.

Nagyon fontos – és itt tényleg nem győzőm hangsúlyozni a nagyon-t –, hogy legyen egy tervünk. Eleinte csak egy-egy napra, aztán majd később már akár egy teljes hetet is bátran előre tervezhetünk. Na de ne ugorjuk most ekkorát előre az időben, haladjunk csak szépen lépésről-lépésre.

Napi időbeosztás

Ha este már túl fáradtak vagyunk, vagy lestrapáltak érezzük magunkat a másnapi terv elkészítéséhez, akkor ne sajnáljunk egy kicsit hamarabb kelni másnap, hogy nyugodt körülmények között összeírhassuk, átgondolhassuk majd rangsorolhassunk a ránk váró aznapi teendőket. Ha ezzel megvagyunk, vagyis összeírtuk a listát, akkor próbáljuk meg felcímkézni feladatainkat a sürgős – nem sürgős, és a fontos – nem annyira fontos kategória szerint. Ezek után már könnyedén rangsorolhatjuk őket.

Nyilvánvaló, hogy a vásárlás a fontos és sürgős is lesz egyben, ellenben az ablakpucolás, a porszívózás vagy a vasalás már csak a fontos, de nem sürgős címkét kapja. És természetesen lesznek nem fontos, de sürgős és nem fontos és nem is sürgős feladataink is. Ez utóbbiak például tipikusan azok a tevékenységek, amik a lista aljára kerülnek, és simán átcsoportosítható egy későbbi napra.

A cikk itt folytatódik!