Zűrzavar a belga családtámogatásban

A politikai egyezmény értelmében a jövőben nem a federális, hanem Vallóniban a francia, Flandriában pedig a flamand tanács fogja szétosztania családi támogatásokat. Brüsszelben mindkét közösség jelen van. Hogyan fog működni? A tárgyalófeleknek fog még fejfájást okozni - írja az rtbf.be.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. október 07. bencze.aron

A politikai egyezmény értelmében a jövőben nem a federális, hanem Vallóniban a francia, Flandriában pedig a flamand tanács fogja szétosztania családi támogatásokat. Brüsszelben mindkét közösség jelen van. Hogyan fog működni? A tárgyalófeleknek fog még fejfájást okozni – írja az rtbf.be.


A családi támogatások flamand, illetve vallon hatáskörbe tétele Brüsszelben okoz problémát: ott ugyanis párhuzamosan működne a két rendszer, így akár egy utcában lakó gyermekek is különböző elvek alapján kapnának támogatást. A Kereszténydemokrata és Flamand párt (CD&V) elutasítja azt a lehetőséget, hogy a Brüsszeli régió külön adjon támogatást. Ahogy Dave Sinardete nyilatkozta, a párt sosem szerette volna Brüsszelt különálló régióként definiálni.  A megoldást az jelentheti, hogy a Brüsszeli Fővárosi Régió (Cocom) látja el a feladatot, ahová a flamand és vallon közösségekből is delegálnak tagokat.

A gyakorlatban nehézségek adódhatnak a három tartomány támogatási összegeinek összehangolásában is.