Egy fejedelmi udvarban – őszi séta a Remete-szurdoknál

A kisgyermekek a közhiedelemmel ellentétben szeretnek kirándulni. Csak megfelelő motivációt kell találni számukra. És ha ez pont a Remete-szurdok babakocsival is vígan megközelíthető tanösvénye, ahol a szülők számára is szemet gyönyörködtető szurdok mellett megmászható barlangok, csörgedező patak, siklók, pókok, sőt, még egy interaktív játszótér is található, máris érdemes nekiindulnunk a családi kalandnak.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
helyek
2017. november 04. Czefernek Léna

Sokáig gondolkodtunk, nekivágjunk -e. Azért ez mégiscsak egy szurdok. Barlangokkal. És ha a kicsi leesik? Ha a nagy nem akar tovább menni? Nos, jelentem, a Remete-szurdok tanösvénye kiválóan megközelíthető babakocsival, kismotorral, sőt, még gyereküléssel ellátott biciklivel is. A gyermekek számára pedig felejthetetlen élményt nyújt, hiszen az apró sziklamászók és felfedezők itt biztonságban gyakorolhatják a mesterségüket. Bónuszként még a Remeteszőlősi mezítlábas park ősszel is élvezhető részeihez is eljuthatunk. Node hol is van ez a béke szigete?

A Remete-szurdok egy csöppnyi erdei romantika, a Budai- hegység Máriaremetét és Remeteszőlőst összekötő szakasza. A kies táj a Budai Tájvédelmi körzet része, nevét az itt található, csaknem 20 barlangjáról kapta, melyeket ősi karsztvizek alakítottak ki a Remete-hegy dachsteini mészkövében. A barlangok kalandos történetéről az itt talált leletek tanúskodnak, hiszen a kőkorszaktól elkezdve a római és középkoron át egészen napjainkig találtak a régészek maradványokat. Profán hasonlattal élve a pattintott kőpengétől a konzervdobozig volt itt minden. Még az Árpád-házi királyok idejében működött pénzhamisító műhely is! A régészek találtak  neandervölgyi ősember fogat is, ezért nem csoda, hogy a barlangok 1982 óta fokozottan védettek.

A szurdok rejteke talán korábban is remetelak volt, ám az elérhető források szerint 1782-ben bizonyosan azzá vált az egyik barlang. Rendje feloszlatása után ugyanis egy pálos szerzetes itt talált menedéket egészen pontosan a gyalogszerrel is könnyedén megközelíthető és a séta során a fák között is jól látható úgynevezett Remetebarlangban. Ez az egyik legkedveltebb úticél a turisták körében, és ha éppen nem esik az eső, akkor érdemes a gyerekekkel bekukucskálni a barlang száján. Beljebb mi nem merészkedtünk, ám azt hosszú percekig megbabonázva nézhettük, ahogy fiatal hegymászók (?) mindenfajtabiztosíték nélkül kapaszkodtak fel a meredek sziklafalra.

 

S hogy miért függ a Remetebarlang megtekintése az időjárástól, arra könnyedén választ kaphatunk, ha netán egy nagyobb esőzés után támad kedvünk a térség bejárására. Ilyenkor ugyanis elementáris erővel robog le a hegyekből az esővíz, s vidáman szalad végig a szurdok nyomvonalában található Ördög-árok mentén. Néhol  találhatunk ugyan gázlókat, ám ezeket már csak bátrabb vállalkozóknak ajánljuk. Esős időben tehát gyönyörködhetünk a csörgedező patakban, ám a Remete-hegy megmászása helyett Remeteszőlős felé vehetjük az irányt, ám egy cseppet sem bánkódunk majd emiatt.

Ha bírjuk még szuflával, ne forduljunk vissza a barlang megtekintése után, ugyanis egy rövid kaptató és elérkezünk Remeteszőlősre, a Bodzaliget Pihenőparkba. Itt aztán a nagy sétától felhevülten ihatunk egyet a zenélő ivókútból, nyári melegben végigsétálhatunk az ott kialakított Mezítlábas ösvényen, megillatolhatjuk a fűszerkertnövényeit, s a gyerekek még játszóterezhetnek is egyet, hogy kipihenjék a séta fáradalmait.

Nekünk, felnőtteknek pedig szívet és fület gyönyörködtető pihenőként ott áll egy cseppet sem mindennapi telefonfülke, melynek kagylóját leemelve Örkény István novellákat hallgathatunk kiváló művészek előadásában. Az ötletet maga az író adta a város önkormányzatának,hiszen Ballada a költészet hatalmáról című írásában éppen Remeteszőlősön talál nyugodalmat egy szívbe markoló verssoroktól megbokrosodott telefonfülke. S ha előrelátóak vagyunk, s a hátizsákunkba forró teán és némi harapnivalón kívül egy nélkülözhető könyvet is elrejtettünk, akkor a Könyvmegállóban becserélhetjük egy általunk sosem olvasott darabra.

S ha kellőképpen elvarázsolódtunk, s csemetéink is megfelelően fáradtak, a visszaúton csak füleljünk, s próbáljuk meg felfedezni a fák között élő apró mókusokat, az itt élő bajuszos sármányt, vagy meséljünk gyermekünknek a ritka bikapókról,mely szintén itt tanyáz. Ha szerencsénk van még az erdei rézsiklóhoz is lehet szerencsénk. Nem kell mást tennünk, mint úgy viselkedni, mint akik fejedelmi udvar vendégei lettek.