Ezt az öt kirándulást a gyerekek is imádni fogják

A túrázás igazi családi program. Ma már itthon is egyre több olyan úti cél közül választhatunk, amelyek nemcsak szép tájakkal, de gyerekekre szabott élményekkel és komplex programlehetőségekkel is várják a kirándulókat. Következzen most egy kis ízelítő az egyre szélesebb hazai kínálatból.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
gyerek
2017. április 13. Gyarmati Orsolya

Hangya Dani birodalma – Gyadai tanösvény

A Naszály lábánál, a Lósi-patak völgyében találjuk az Ipoly Erdő Zrt. Katalinpusztai Kirándulóközpontját. Itt csaknem öt kilométer hosszú tanösvényt alakítottak ki 13 állomással. Miközben végigjárjuk a Gyadai tanösvényt, megismerhetjük a környék természeti adottságait, élővilágát és az itt folyó erdőgazdálkodási munkát. Külön hangsúlyt helyeztek a fák szerepének bemutatására.

A gyerekek itt nemcsak olvasnak arról, milyen jelentősége van a holt fának az erdő életében, de saját maguk is megtapasztalhatják, mennyi élőlénynek ad otthont egy korhadt fa. Persze kalandból sincs hiány, átkelhetünk a függőhídon, végigmehetünk a Lósi-patakon és a mocsáron átívelő pallósoron, van billenőhíd, és olykor cölöpökön is kell lépkedni.

Az ösvény felénél szusszanhatunk egyet az Óriások pihenőjénél.  Innen, ha van még erőnk és időnk, bejárhatjuk a táv második felét, vagy a betonúton visszasétálhatunk a kiindulópontra. A legkisebbekről sem feledkeztek meg, nekik 300 méteres élményösvénnyel kedveskedtek a tanösvény létrehozói.

Hasznos információk

Tipp: A tanösvényhez vezetőfüzet is készült, külön az alsó és a felső tagozatos iskolások számára. Az állomásokhoz kapcsolódó feladatoknál a tanösvény jelképállata, Hangya Dani kalauzolja a gyerekeket. Túra közben az egész család kiveheti a részét a talajvizsgálatokból, a nyomkeresésből vagy a növényhatározásból.

Megközelítés: Vácról Rétság felé haladva, Szendehely-Katalinpuszta végén jobbra kell letérni a 2-es útról. Tábla jelzi a tanösvényt.

 

Üde rétek tanösvény – Dráva Kapu Bemutatóközpont

A drávaszentesi Dráva Kapu Bemutatóközpont minden korosztály számára kínál programokat. Az épületben megrendezett kiállítás élményszerűen mutatja be a Dráva folyó természeti értékeit, de a bemutatóközpont 13 méter magas kilátójából szintén érdemes körbenézni.

Az Üde rétek tanösvény bejárása során a drávaszentesi rétek, legelők élővilágával és az élőhelyek kezelésével ismerkedhetünk meg. Találkozhatunk legelésző szürkemarhagulyával, a tanösvény végén pedig a madármegfigyelő toronyból vizslathatjuk a környék madarait. A bemutatóközpont közelében, a gyerekek nagy örömére  kialakítottak egy bemutatót őshonos háziállatokról  racka juhokkal, szamarakkal, hucul lovakkal és mangalicákkal.

A bemutatóközpontban kerékpárkölcsönzésre és sátorozásra is van lehetőség, de előre jeleznünk kell a szándékunkat. A környék érdekes és kevésbé ismert látnivalóit is érdemes felkeresni, például Barcson a Dráva Múzeumot, Darányban a Barcsi borókást, továbbá a sétahajózást se hagyjuk ki.

Hasznos információk

Tipp: A Barcstól három kilométerre lévő Csomoros-szigeti tanösvényt a Dráva egyik szigetén alakították ki. Itt több mint húsz információs tábla ismerteti a határfolyó és szigeteinek élővilágát. Sétahajóval, kajakkal, kenuval is szabadon bejárhatjuk.

Megközelítés: A Dráva Kapu Bemutatóközpont Barcstól 4 kilométerre van, autóval a Barcs és Csurgó közötti úton érhetjük el. Kerékpárral aszfaltburkolatú közúton érhetjük el Barcsról, menetrend szerinti buszjárattal pedig a barcsi vasútállomásról induló buszokkal érdemes jönni.

A cikk itt folytatódik!