Ide menj kirándulni a családdal! – Dunakanyar bal parti szemle

A Dunakanyar mindig tökéletes célpont, ha kikapcsolódnánk. Annyi látnivaló és annyi természeti szépség vár itt minket egy helyen, amit szinte lehetetlen felsorolni. Most egy rövid válogatás és kedvcsináló következik.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
kirándulás
2017. május 01. Gyarmati Orsolya

Nagymaros, Hegyes-tető, Julianus-kilátó

Aki csodálatos panorámát szeretne a Dunakanyarban, annak nehéz választania, hiszen tulajdonképpen bármelyik turistaúton indul is, mindenképpen szemet gyönyörködtető látványban lesz része. Mi kisgyerekeseknek a középnehéz Hegyes-tetőt ajánljuk, amely Nagymarosról kiindulva az Országos Kék jelzésen vezet fel a Dunakanyar egyik legszebb panorámájú hegyére, a Julianus-kilátóhoz.

A túra  13 km hosszú, kb. 4,5 óra alatt megtehető.

Útvonal:

Nagymaros – Templom-völgy – Szent Mihály-nyereg – Hegyes-tető – Büdös-tó – Köves-mező – Gubacsi-hálás – Nagymaros

Gyadai tanösvény

A tanösvény Szendehely-Katalinpuszta mellett található és öt kilométer hosszú, ami azt jelenti, hogy sétálva nagyjából 3 órát vesz igénybe végigjárása. Az ösvény 13 állomása során megismerhetjük a a környék természeti adottságait, értékeit, szépségeit. A gyerekeket Hangya Dani kíséri végig szimbolikusan.

Zebegény

Zebegényt a Dunakanyar ékkövének is nevezik. Az elsősorban Szőnyi István festőművészről és a hozzá kapcsolódó művésztelepről híres falu valóban olyan, mint egy kis ékszerdoboz Könnyen megközelíthető vonattal a Vác-Szob vonalon, autóval a 12-es főúton, de része az EuroVelo6 kerékpárútnak is, amire Pesttől Szobig bárhol rákapcsolódhatunk. Katolikus templomát Kós Károly tervezte. Keresztülfolyik rajta a Malom-patak, van Kálváriája és Trianon-emlékműve, kellemes Dunapartja, s számos kirándulást tehetünk innen indulva csillagtúraszerűen. Napraforgó-házai egykor szegény gyerekek üdülőhelyeként szolgált, a Gründl-rét az erdő közepén nyújt csodálatos és tökéletes pihenőhelyet, réteseiért pedig érdemes elgyalogolni a Monarchia-rétesházba.

Vác

Vác Közép-Európa egyetlen olyan barokk kisvárosa, amelynek háromszög alakú a főtere. Itt található az a Diadalív, amelyet Mária Terézia számára építettek, de végül nem ment át alatta, attól félve, hogy merénylet áldozata lesz és ráomlik a kőkapu. Vácon órákon át barangolhatunk, hiszen történelmi belvárosa rengeteg érdekességet kínál. A Főtéren megtekinthetők az ásatások során feltárt középkori templom maradványai, valamint a világszenzációnak számító mumifikálódott holttestek, amelyeknek a Memento Mori kiállítás ad helyett a főtér alatti pincerendszerben kialakított múzeumban. A Duna-korzó már a múlt században is híres volt kiépítettségéről, ma pedig teljes szépségében ragyog és a börtöntől egészen a Ligetig vezet, ahol sétálhatunk a Hétkápolna stációi között, a horgásztó körül, és megcsodálhatjuk a csodatévő forrást is.

Mindenhová közlekedhetünk biciklivel is, mivel a korzó teljes hosszán végighúzódik a kerékpárút, de autóval is meg lehet állni bárhol, a városban ugyanis sehol nem kell fizetni a parkolásért.

Törökmező

Törökmező a helyiek egyik kedvenc kirándulóhelye. Autóval is könnyen megközelíthető, hogy a tágas parkolóban hagyva járművünket, bejárjuk a környéket. Törökmezőn óriási kalandpark üzemel, amely minden korosztálynak biztosítja az izgalmas szórakozást. Mellette hatalmas rét található étteremmel és egy miniállatkerttel. Pár perces sétára van a Hétforrás, ami olyan, mintha egy szentélybe kerültünk volna hirtelen: a rét nyüzsgését felváltja az erdő méltóságteljes csendje.

Szob-Márianosztra-Nagybörzsöny kisvasút

A 2016-ban átadott Márianosztra – Nagyirtáspuszta (7 km hosszú) szakasszal megvalósult a természetjárók több évtizedes álma, újra végigutazható a Szob és Nagybörzsöny közötti erdei vasúti hálózat teljes, 22 kilométer hosszú vonala. A transzbörzsönyi vasút ma Magyarország egyik leglátványosabb hegyi pályája, a vonala szűk patakmedrek partján, sűrű erdőkben kanyarog, irányfordítóval és hármas hurokkal győzi le a meredélyeket.

Budapest-Szob kerékpárút

A Budapestről egészen Szobig tartó kerékpárút része az EuroVelo6 nemzetközi kerékpárút-hálózatnak. Tökéletes családi program tekerni egyet két-két település között. Családdal érdemes Vácig elmenni vonattal vagy autóval, s innen bringázni Verőcéig, Kismarosig, Nagymarosig vagy egészen Zebegényig.

Királyrét

Királyrét hasonlóan Törökmezőhöz rendkívül közkedvelt kirándulóhely. Kismarosról kisvasúttal is megközelíthető, ráadásul a Magas-Börzsöny túraútvonalainak tökéletes kiindulópontja. Rengeteg gyerekbarát éttermet, szállást találhatunk, van erdei játszótér és horgásztó, erdei iskola és természetvédelmi látogatóközpont is, amely számos programot kínál a gyerekeknek. Utóbbiban vehetjük meg a tanösvény vezető füzetét, melyből felnőtt és gyerek variáció is létezik. A tanösvény kilenc állomását, a szokásostól eltérően nem táblák, hanem csak számmal jelölt oszlopok jelzik, a füzetből ismerhetjük meg a tudnivalókat. Ráadásul az oszlopokon lévő betűhalmazt is megfejthetjük a titkosírás kódjával a színes füzet segítségével.