Szállj ki a pörgésből! – 10 pihenős hely Budapesten

Olyan helyeket találtunk, ahol a város zajától távol lazítani, kikapcsolódni, pihenni lehet. Itt tudtok olvasni, írni, töltődni, sétálni, találkozni vagy piknikezni. Ha nem kell sietni sehová!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
nyugalom
2017. július 14. Budapest Imami

Kis kertek a Várban

A Buzogány-torony a mai Budai Vár déli végének egyik jellegzetes építménye, ami a Vár déli zárófala sarkán, a Tabánból a palota felé vezető Ferdinánd-kapu mellett áll. A torony a szomszédos nagy rondellával együtt a budai városkép messziről látszó, meghatározó része. Ha felsétáltok a Buzogány-tornyon a Vár udvarára, kellemes belső kerteket találtok. A reneszánsz stílusú kis kertek a mindennapok zajától csöndes oázist nyújtanak. A turisták nem ismerik, mert a fő turistaútvonalakon nem szerepel, így kevesen látogatnak ide.

Mansfeld Péter park és kilátó

A Rózsadombon, közel a Gül Baba türbéjéhez található Mansfeld Péter park. Az ’56-os forradalom legfiatalabb mártírjának emléket állító parkból gyönyörű kilátás nyílik a városra. Az egész dunai látkép (Lánchíd, Parlament, Gellért-hegy, Nemzeti Színház) látványa fogadja az erre járókat. A kis téren a padok úgy vannak elhelyezve, hogy ülve is lehessen gyönyörködni a panorámában.

Jókai-kert

A Jókai-kert Budapest XII. kerületében, a Svábhegy szívében található, országos jelentőségű természetvédelmi terület. Nevét Jókai Mórról kapta, aki egykor itt élt és alkotott. Jókai 1853-ban egy puszta földterületet vásárolt, amelyből megalkotta saját földi paradicsomát. A Költő utcából megközelíthető bejáratot hatalmas fekete vaskapuk őrzik. Belépve egy széles sétány vezet körbe a kerten, amelyet információs táblák szegélyeznek. A Jókai ültette gesztenye-, juhar-, dió-, és hársfák mára igazi burjánzó erdővé váltak. Itt van a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület székháza. Egy táblán megismerkedhetünk a kertben élő madárfajokkal. A kertből megcsodálhatjuk Budapest látképét is. A szabadtéri ásványtani kiállításon nagy kőzetdarabokat nézhetünk meg az út mindkét oldalán, amelyeken kis tábla jelzi nevüket, korukat és lelőhelyüket. A kert szabadon látogatható.

Szent Lukács Gyógyfürdő kertje

A nemrég felújított gyógyfürdő belső parkja is megszépült. Virágok, platánfák, szökőkút, kőpadok, és a “Fürdőző nimfa” szobra.

A cikk itt folytatódik!