10 dolog, amit kerülj el, ha épp kamasz a gyereked

Elkerülhetetlen, hogy szülőként néha hibázzunk. Ez különösen igaz akkor, ha amúgy is ismeretlen terepen mozgunk, például kamaszodik a gyerekünk.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
kamasz
2019. október 21. Dívány

Fotó: Pixabay

Van azonban néhány olyan minta, amiket ha megtanulunk felismerni, könnyebben megőrizhetjük a jó szülő-gyerek kapcsolatot.

Egy bizonyos kor után bármit megadnánk azért, hogy a gyerek megossza velünk a napi történéseket, az érzéseit, a gondolatait. Ez sokszor rajtunk is múlik. Melyek azok az elvek, amelyek mentén érdemes elindulni, ha meg akarjuk őrizni a jó szülő-gyerek kapcsolatot?

1. Ne akarj mindenképp azonosulni a gyerekkel

Az empátia szuper dolog, főleg, ha a gyereknek amúgy is együttérzésre van szüksége. Figyeljünk viszont oda, hogy ne essünk át a ló túloldalára: ne akarjuk, hogy a gyerek pontosan úgy viselkedjen, mint ahogy mi magunk tennénk. Lesznek olyan helyzetek, amelyek végül csalódást, fájdalmat fognak neki okozni, de ezeket mind meg kell tapasztalnia ahhoz, hogy fejlődni tudjon. Elmondhatjuk, hogy mi hogyan cselekednénk az adott szituációban, de hagyjuk, hogy a gyerek meghozza a saját döntéseit.

2. Ne vegyél mindent magadra

Előfordul, különösen akkor, ha a gyerekünk a kamaszkort tapossa, hogy úgy érezzük: nevelésből megbuktunk, a gyerek utál minket, és különben is, a legszarabb szülők vagyunk a világon. Ne felejtsd el, ez nagyon távol áll a valóságtól. A kamasz éppen azt csinálja, ami a dolga: határokat állít fel és ismerkedik az érzelmeivel. Persze a tiszteletlen viselkedést ilyenkor sem kell feltétlenül tolerálni, azt viszont tartsuk szem előtt, hogy biztonságos közeget jelentünk a gyerek számára. Ő is tudja, hogy nem fog elmúlni az iránta érzett szeretetünk attól, hogy most kamasz, emiatt pedig elképzelhető, hogy sokkal több dolgot megenged magának velünk szemben, mint korábban. Ha megsérti az érzéseidet, büntetés helyett adj neki egy kis időt, és amikor már mindketten megnyugodtatok, őszintén beszéljétek meg a problémát.

3. Ne tegyél megjegyzéseket a jövőjével kapcsolatban

Ha a kamasz gyereket az aktuális viselkedésének jövőbeli következményeire emlékezteted, az a legjobb esetben is teljesen hiábavaló, rosszabb esetben pedig akár káros is lehet. A dolgok időről időre drasztikusan megváltoznak. Felesleges amiatt aggódni, hogy a gyerek soha nem fog rendet tartani maga körül, örökre kajamaradékos edényekkel lesz tele a szobája, és mindig a szétesős koncerteket választja majd a felolvasóestek helyett. Az ilyen típusú gondolatoknak kevés közük van a valósághoz, ellenben nagyban hozzájárul a szorongás kialakulásához. A gyerekeink jövője miatti aggódás könnyen megakadályozhatja, hogy a mostani helyzetben legyünk jelen szülőként. A gyereknek most van szüksége rád, és hidd el, jó pár jövőbeli dolog miatt sokkal jobban aggódik, mint te. A negatív gondolatok helyett próbáljuk meg bátorítani a gyereket, biztosítsuk arról, hogy bízunk benne.

4. Ne veszítsd el a fejed, hiszen ő is éppen ezt próbálja elkerülni

A serdülőkor a gyerekeknek a legnehezebb. Rengeteg változáson mennek keresztül, nemcsak fizikailag, de érzelmileg is. Ilyenkor tanulják meg, hogyan kell uralkodni magukon, az érzéseiken. Hajlamosak vagyunk úgy tekinteni a tinédzserekre, mint fiatal felnőttekre, aztán persze gyakran meglepődünk, amikor kisgyerekként viselkednek. Ha ezt szem előtt tartjuk, amikor a fejünkre olvassa, hogy mennyire igazságtalan, ha neki kell kivinni a szemetet, és ahelyett, hogy visszakiabálnánk, megpróbáljuk megbeszélni a dolgot, ő is meg fogja tanulni, miként tud nyugodt maradni egy konfliktus megoldása közben. És ez talán fontosabb annál, mint hogy mikor kerül le a szemét.

A bejegyzés folytatásához kattints.