10 tipp, hogyan kezdd gyermeked pénzügyi nevelését

A pénz az egyetlen ember alkotta tárgy, amihez nagyon sok és rettentő erős érzelem kapcsolódik. Mégpedig azért, mert értékrendek kapcsolódnak hozzá. Azért több, mert szinte minden családban más ez az értékrend. És ezért lehet az, hogy ahány család, annyiféleképpen nevelik a gyereket is a pénzzel való – általuk helyesnek ítélt – használatra.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
gyerek
2017. február 08. Babafalva

Father training the son to the finance. Series

Vannak azonban alapelvek, amelyeket bármilyen családban lehet sőt ajánlatos használni – kezdjük a gyerek bármely életkorában a tudatos pénzügyi nevelést. Himer Csilla pénzpedagógus írásában 10 ilyen alapelvvel ismerkedhetsz meg.

1. Ne prédikálj vizet, ha bort iszol!

Vagyis csináld azt, amit mondasz! Hidd el, nemcsak a kamaszgyerekeid fogják szóvá tenni, ha a szavaid nincsenek szinkronban a tetteiddel! Észrevenni észre fogja már az ovis is, legfeljebb nem fogja tudni szavakba önteni, hogy “Anyu, Apu, itt valami nem stimmel…”

Mint minden nevelésre, a pénzügyi nevelésre is igaz, hogy a gyerekek elsősorban a szülő példáján keresztül tanulnak. Így tanul meg pl. beszélni is, de a társas viselkedés szabályait is. Ahogyan azt is, hogy ha belépünk egy boltba, nemcsak úgy kiszolgáljuk magunkat, és elmegyünk, hanem fizetünk is az áruért. Vagy azt is, hogy ez alól a közlekedési eszközök kivételek, mert ott lehet bliccelni… (Ugye, nem?)

Ezért a pénzügyi nevelésre igaz az is, mint minden más nevelésre, hogy ha a gyerek nem azt látja Tőled, amit mondasz (pl. “Mindenért ki kell fizetni az árát!” – mondod, de a buszon mégsem kezelsz jegyet), azzal első lépcsőben csak összezavarod. Másodikban pedig megtanítod neki, hogy sunnyogni, elhallgatni, csalni nem is olyan megvetendő dolog. (Csak aztán ne csodálkozz, ha mindezt egyszer a gyerek Veled szemben is alkalmazza. Hiszen lehet. Te mutattad meg neki.)

Ez az ún. tudattalan pénzügyi nevelés (én legalábbis így neveztem el), amikor nem is gondolunk bele, hogy éppen neveljük a gyereket, pedig de. És éppen emiatt jobb, ha őszintén és tisztességesen élsz – különben a világon semmilyen alapod nincs arra, hogy ugyanezt elvárd a gyerektől

A cikk itt folytatódik!