1353 – Adakozzunk kárpátaljai rászorulók javára!

A legnehezebb téli hónapok előtt indítja útjára a kárpátaljai rászorulók javára jótékonysági adománygyűjtését az Ökumenikus Segélyszervezet.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
adománygyűjtés
2019. szeptember 25. MTI

Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszó, a segélyszervezet önkéntese (j) a Beregszászi Jótékonysági Félmaraton indulójaként átveszi az 1353-as adományvonalat jelképezõ rajtszámát Lévai Anikótól, Orbán Viktor miniszterelnök feleségétõl, a segélyszervezet jószolgálati nagykövetétõl és Gerevich Jánostól, a szervezet kárpátaljai-ukrajnai képviseletének vezetõjétõl az Ökumenikus Segélyszervezet budafoki központjában tartott sajtótájékoztatón

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A 1353-as adományvonalon hívásonként 250 forinttal lehet segíteni a Kárpátalján élő rászorulókat. A szervezet az adománygyűjtésre az idén ötödszörre meghirdetett Beregszászi Jótékonysági Félmaratonon hívja fel a figyelmet. A Beregszásztól néhány kilométerre található Makkosjánosiból szombaton indul a verseny, amelyet Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszó, a segélyszervezet önkéntese vezet majd – hangsúlyozta a keddi budapesti sajtótájékoztatón Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója.

Elmondta:

Gyurta Dániel együtt fut majd a gyerekekkel,

hogy a meghirdetett gyűjtésre, a nehéz helyzetben élő kárpátaljaiakkal való szolidaritásra irányítsa a figyelmet. A versenyre az utolsó napig lehet regisztrálni a www.beregrun.com oldalon. A nevezés ingyenes, de a segélyszervezet azt kéri, hogy aki teheti, nevezéskor adományozzon is a honlapon, ezzel segítve a kárpátaljai segélyprogramot.

Lehel László hangsúlyozta: Kárpátalján az elmúlt évek áremelései, az egészségügyi rendszer elinduló reformja két társadalmi réteget érint a leginkább, a nagycsaládosokat és az egyedül élő nyugdíjasokat, akik rendkívül alacsony színvonal élnek és sok nehézséggel kell szembenézniük. “Ráadásul a lakhatási támogatáshoz való hozzájutás is egyre szűkül: egyre kevesebb az az erőforrás, amely bevonható ennek a két társadalmi rétegnek a megsegítése érdekében” – tette hozzá.

Felidézte, hogy az Ökumenikus Segélyszervezet az 1990-es évek közepe óta van jelen Kárpátalján. 2018-2019 folyamán is több ezer nehéz körülmények között élő családot, egyedülálló, illetve idős embert segítettek élelmiszer és higiénés csomagokkal, valamint téli tüzelővel. Ezen időszak alatt 5374 rászorulót értek el a támogatásokkal.

Kiemelte, hogy az adománygyűjtésekhez kapcsolódott a Megyei Jogú Városok Szövetsége is. Ennek köszönhetően 2018 decemberében 41 településen 748 rászoruló család, egyedül élő nyugdíjas vehetett át élelmiszer- és higiéniai csomagot, valamint 250 háztartás részesült téli tüzelő támogatásban. 2019 márciusában 1171 élelmiszercsomaggal segítette a rászorulókat a szervezet, és 358 család kapott háztartásonként 250 kilogramm brikettet.

Gáncs Kristóf, a segélyszervezet kommunikációs igazgatója, Balog Ádám, az MKB Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója, Greskovits Dávid, a MediTop Kft. ügyvezetõ igazgatója, Lehel László, a segélyszervezet elnök-igazgatója, Gerevich János, a szervezet kárpátaljai- ukrajnai képviseletének vezetõje, Lévai Anikó, Orbán Viktor miniszterelnök felesége, a segélyszervezet jószolgálati nagykövete, Kovács Péter, az EU-Fire Kft. stratégiai igazgatója, Czepek Gábor, a Szerencsejáték Zrt. vezérigazgatója, Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszó, a segélyszervezet önkéntese, Ács Zoltán, a Meditop Gyógyszergyártó és Forgalmazó Kft. ügyvezetõ igazgatója és Gerevich János, az AgileXpert ügyvezetõ igazgatója (b-j) az 1353-as adományvonalat jelképezõ rajtszámokkal az Ökumenikus Segélyszervezet budafoki központjában tartott sajtótájékoztatón

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Tizenkét kárpátaljai iskolát 1,1 millió forint értékű sportszerekkel támogatott a segélyszervezet, az idei tanévkezdés előtt pedig 70 kárpátaljai iskolás kapott egyenként 10 ezer forint értékű beiskolázási támogatást. Felzárkóztatási programjukat jelenleg több mint 50 – hátrányos helyzetű, nehéz anyagi és szociális körülmények között élő – gyerek látogatja rendszeresen Beregszász három magyar tannyelvű iskolájából.

Lehel László hangsúlyozta:

minden kis segítségre szükség van.

A 1353-as adományvonalon tárcsázásonként 250 forintnyi felajánlással számolva tíz hívás a fejlesztő foglalkozás költségeit fedezi egy gyermek számára; harminc hívás egy olyan élelmiszercsomagot jelent, amely egy átlag család egy-másfél hónapra elegendő alapvető szükségleteit biztosítja. Hetven hívásból pedig egy család számára a leghidegebb hónapokra elegendő tüzelőadományt lehet biztosítani – tette hozzá.

Az eseményen Gyurta Dániel elsőként vette át a Beregszászi Jótékonysági Félmaraton futóverseny rajtszámát Lévai Anikótól, a szervezet jótékonysági nagykövetétől, valamint Gerevich Jánostól, a segélyszervezet kárpátaljai vezetőjétől.