5+1 tipp a fenntartható tanévkezdésért

Hogyan lehet pénztárca- és környezetkímélő a tanévkezdés?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
zölden
2019. augusztus 20. K&H Vigyázz, kész, pénz!

Pár nap és kezdődik az iskola – ami évről évre tetemes kiadást jelent a szülők számára. Azonban vannak olyan lehetőségek, apró trükkök, amelyekkel nemcsak a családi kiadások csökkenhetők, hanem természeti értékeinket is óvjuk. A K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő szakértői összegyűjtöttek 5+1 tippet, amik követésével pénztárca- és környezetkímélő is lehet a tanévkezdés. Érdemes ezeket a szempontokat a gyerekekkel is átbeszélni!

A K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő egy egész tanéven át okos pénzkezelést tanít az általános és középiskolásoknak – ennek része a nem pazarló, tudatos fogyasztás is, amellyel környezetünk védelméhez, bolygónk fenntarthatóságához is hozzájárulhatunk. Vajon mit tehet a szülő, hogy zölden kezdje az iskolát a gyerek miközben pénzügyileg is tudatos döntéseket hozhat?

1.     Leltározzunk!

Mielőtt őrült vásárlásokba kezdenénk nézzük át, mi maradt tavalyról – jó-e még az iskolatáska, van-e még vízfesték, radír és ragasztó? Maradt-e füzet, csomagolóanyag. Gondoljuk át, hogy mire lesz szükség: ha csak 3 radírra, felesleges megvenni a 10 darabos készletet. Ezzel nemcsak a pénztárcánkat fogjuk megkímélni, hanem a felhalmozást is elkerüljük.

2.     Kölcsönözzünk!

Számos iskolában adnak a gyerekeknek úgynevezett tartóskönyveket, amelyeket több éven át több gyerek használhat. Az év végén a kukába (jobb esetben a szelektív gyűjtőbe) kerülő tankönyvek mennyiségét jócskán csökkenti ez a módszer. Tájékozódjunk az iskolában, hiszen amellett, hogy sokat spórolhatunk, a fák védelméért, a papírfelhasználás csökkentéséért is sokat tehetünk.

3.     Válasszuk az újrahasznosított iskolatáskát, tolltartót!

ha van nagyobb testvér, barát, rokon, akkor igazán környezetkímélő megoldás lehet, ha a táska több gyereket is kiszolgál. A gyerekek nagy része persze iskolakezdésre szeret új táskát kapni: ha emellett döntünk, van lehetőség arra is, hogy petpalackokból újrahasznosított, strapabíró táskát és tolltartót vegyünk. A PVC-t mindenképp kerüljük!

4.     Szerezzünk be uzsonnásdobozt!

Már az iskolakezdés előtt gondoskodjunk arról, hogy miben viszi majd gyermekünk uzsonnáját. Kerüljük a nejlonzazskót, és arra sem árt figyelni, hogy BPA-mentes dobozt válasszunk, hiszen ez a műanyag tiltólistás több országban. Engedjük, hogy az újrahasznosított uzsonnás dobozt gyermekünk válassza ki, így biztos lelkesen viszi majd az iskolába.

5.     Újrahasznosított füzetek, környezetbarát ceruza!

Nézzük meg, hogy a füzet újrahasznosított papírból készült-e, illetve ne legyen műanyag bevonata, csakis papír. Egyes termékek fekete-fehér újságpapírból készülnek, amihez negyedannyi víz szükséges, mint a fehér papír előállításához. A tolltartót pedig töltsük meg FSC fából készült ceruzákkal, amelyek alapanyaga felelős erdőgazdaságból és egyéb ellenőrzött forrásból származik.

+1

Válasszunk magyar terméket!

Különösen jó, ha találunk újrahasznosított, károsanyag-mentes magyar terméket, hiszen az import árukat rengeteget kell utaztatni, míg elérnek hozzánk. Ezzel nemcsak a hazai gazdaságot támogatjuk, de környezetünk terhelésének csökkentésért is teszünk.