A cink hiánya is kiválthatja a PCOS-t!

A cink hiányában a meddőség ugyanúgy jelentkezhet, mint a D-vitamin esetében.

PCOS
2019. december 11. ratkotunde.hu

Fotó: Pixabay

A PCOS betegséggel kapcsolatban a közelmúltban a szakemberek már rávilágítottak arra, mekkora a jelentősége a D-vitamin hiányának. Arról azonban sokan elfeledkeznek, hogy más tápanyagok, mint a cink hiányállapotai is hozzájárulnak a betegség súlyosságához, és azok pótlása a szakszerű segítséggel együtt képes visszafordítani a kórt.

A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére.

Miért éppen a D-vitamin?

Hogy miért ekkora a jelentősége a D-vitaminnak, és hogy keveredik ide a cink? Hogy ezt megértsük, tisztáznunk kell, mi is az okozója a PCOS-nek.

A policisztás ovárium sindroma kialakulása az androgén, vagyis a férfi nemi hormonok túlzott termelésének köszönhető. A férfi és női nemi hormonok ugyanis nem csak egy-egy nemben találhatóak meg, ugyanúgy van tesztoszteron termelése a női szervezetnek, mint progeszteron termelése a férfiaknak. A gond akkor jelentkezik, ha a termelési egyensúly felborul.

A PCOS esetében az androgén hormonok túltermelése a tüsző repedését akadályozza meg. A meg nem repedt tüszők pedig cisztaként maradnak meg a petefészkekben. Mivel a PCOS a női nemi ciklust teszi tönkre, így jelenlétrében igen kicsi az esély a megtermékenyítésre is.

A D-vitamin pedig ezt a hormontermelést befolyásolja, egészen pontosan a petesejtek érésében és fejlődésében játszik jelentős szerepet. Ennek oka, hogy a D-vitamint nem is kellene vitaminnak nevezni, sokkal inkább d-hormonnak, mivel viselkedése ebbe az irányba mutat.

És a cink?

A D-vitamin hiányát kimutatták minden második PCOS betegnél. Ugyancsak kimutatták a hiányát a cinknek is, mely esszenciális nyomelem kevesebb figyelmet kap. Ez azonban hiba, hiszen hiányában a meddőség ugyanúgy jelentkezhet, mint a D-vitamin esetében a PCOS-en keresztül – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak.

A cink ugyanis képes csökkenteni a tesztoszteron negatív hatásait a nők esetében, és fokozza a termékenységet is, ráadásul a magnéziummal együtt a szervezetben jelen lévő gyulladás mértékét is jelentősen képes enyhíteni.

Cink, magnézium, D-vitamin…

Láthatjuk, hogy ahogyan nagyon sok betegség, a PCOS kapcsán is rendre előkerülnek a tápanyaghiányok. Ennek oka sajnos az életvitelünkben keresendő. Napjainkban az élelmiszerek beltartalma jelentősen lecsökkent, így sajnos hiába a kiegyensúlyozott étkezés és a rendszeres mozgás, még így sem biztos a megfelelő tápanyagellátottság. Erre pedig nagy szükség lenne, különösen az olyan helyzetekben, mikor egy tápanyaghiányos állapotból is következő betegség kezelése a cél, valamint akkor, ha például a nő kisbabát szeretne.

A tápanyagok pótlásának remek eszköze lehet a vitaminkészítmény, de csak abban az esetben, ha szerves formában, biológiailag aktív kötésekkel tartalmazza a szükséges anyagokat. így ugyanis azok felszívódása, hasznosulása akár 80%-kal is jobb lehet. Emellett fontos a komplexitás is. A cink esetében a felszívódási arányt nagyban javítja a réz jelenléte – mely szintén elengedhetetlenül szükséges anyag -, de igaz ez a C-vitamin és a vas vagy a D-vitamin és a kalcium kapcsolatára is.

Családalapítás esetén a vitaminnak ezen kívül megfelelően tagoltnak is kell lennie, hiszen az eltérő trimesztereknek eltérő a tápanyagigénye is. Ezt pedig a jó várandósvitamin mindenképpen szem előtt kell, hogy tartsa.

Csak a tápanyag?

A PCOS betegség, így annak kezelése mindenképpen szakorvosi segítséget kíván. A tápanyagok pótlásával a folyamatot tudjuk jelentősen lerövidíteni, illetve a szakember munkáját tudjuk nagyban segíteni.

Az is szem előtt kell tartani, hogy a megfelelő készítmény nem helyettesíti az egészséges étkezést és a mozgást, hanem kiegészítheti, kiteljesítheti azt.