A leggyakoribb kérdések a klimaxról

A klimax előbb-utóbb minden nő életében bekövetkezik, és a legtöbben félve tekintenek rá.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
klimax
2019. december 02. Nőgyógyászati Központ

Fotó: Pixabay

 Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza azokat a kérdéseket válaszolta meg, melyek a legtöbbször el szoktak hangozni a nőgyógyászati rendelőben a menopauza kapcsán.

Már több menstruációm is kimaradt. Ez már a klimax?

Nem biztos. A menstruáció elmaradásának számtalan oka lehet, és ezekből csak az egyik a klimax. Okozhatja pl. hormonzavar, stressz, terhesség, anovuláció, PCOS is, ezért mindenképp kivizsgálás javasolt, főleg, ha többször is előfordult. Érdemes azt is tudni, hogy a klimax nem az egyik napról a másikra köszönönt be, hanem akár 10-15 évig is elhúzódhat. Ennek elején csupán a progeszteron szintje csökken, majd csak utána az ösztrogéné. Így eleinte “csupán” vérzészavarok jelentkeznek, a menstruáció nem szűnik meg hirtelen. Hogy el lehessen dönteni, klimax okozza-e a panaszt, ahhoz ellenőrizni kell a progeszteron, ösztrogén, tesztoszteron, LH, FSH, AMH szinteket, csak úgy állítható fel a diagnózis. Amit még fontos tudni, hogy menopauzáról akkor beszélünk, ha egy teljes évig már elmaradt a menstruáció.

35 évesen nem lehetek klimaxos

Sajnos különböző környezeti hatások, kóros állapotok, betegségek, egészségtelen életmód miatt egyre több embernél jelentkezik korai klimax. Ez főleg azok számára tragikus, akik még családalapítás előtt állnak. Bár teherbeesésre az elején még van némi esély (főleg hormonkezeléssel), ám minél több időt vár az illető, annál kevesebb.

A hormonterápia árt az egészségnek

A klimax okozta tünetek igen kellemetlenek, melyekre a hormonterápia hatékony megoldást ígér. Sokan mégsem mernek belevágni, mivel úgy gondolják, az egészségre ártalmas. Szerencsére ma már igen csekély hormondózissal nagyon jó eredményeket lehet elérni, ráadásul több tanulmány kimutatta, hogy pl.a csontritkulásra kifejezetten jó hatással van ez a terápia.  Való igaz, némileg megnöveli bizonyos daganatok, illetve a trombózis esélyét, ám a kezelés előtti rizikóbecslés pont azt a célt szolgálja, hogy a veszélyeztetett csoport tagjait kiszűrjék.

Késleltethető a menopauza?

A menopauza időpontja sajnos nem késleltethető (vagyis még nem tudnunk róla), ám az olyan tényezők betartásával, mint az egészséges életmód, túlsúly leadása, dohányzás abbahagyása, rendszeres testmozgás mind segít megelőzni a korai klimax esélyét- mondja dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza.

Nincsenek hőhullámaim. Ez normális?

A tünetek mindenkinél máshogy jelentkeznek, más intenzitással. Sőt, az is lehet, hogy valaki alig tapasztal valamit. Bár valóban gyakori panasz a hőhullám, ám ha nem jelentkezik, vagy csak csekély mértékben, nem jelent rosszat, sőt!

Még az elején vagyok a klimaxnak. Kell fogamzásgátlásról gondoskodnom?

A klimax 3 részből áll (premenopauza, perimenopauza, postmenopauza), és az első kettőnél szükség van továbbra is védekezésre, mivel ekkor is teherbe lehet esni. Hogy milyen fogamzásgátlási módszert érdemes választania, arról érdeklődjön orvosánál! Érdemes tisztában lenni azzal, hogy a korral nő a thromboembóliás megbetegedések esélye, így ha hormonális fogamzásgátló tablettát szeretne, érdemes a csak gesztagént tartalmazó készítményeket alkalmazni! Ezen kívül ebben a korban egyre többen váltanak méhen belüli fogamzásgátló eszközre, így annak feltételét is érdemes megfontolni.