A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia gyermekvédelmi közleményt adott ki

Elfogadhatatlannak tartja az egyházon belüli szexuális visszaéléseket, minden lehetséges eszközzel fellép a kiskorúak bántalmazása ellen - közölte az MKPK.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
szexuális visszaélések
2019. szeptember 06. MTI

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elfogadhatatlannak tartja az egyházon belüli szexuális visszaéléseket,  minden lehetséges eszközzel fellép a kiskorúak bántalmazása ellen, és az elkövetők helyett bocsánatot kér – olvasható abban a nyilatkozatban amelyet a testület őszi rendes ülésén fogalmaztak meg, és csütörtökön az MTI-hez is eljuttattak.

A püspökök testülete “kijelenti, hogy mindenütt, különösen pedig az egyházban elfogadhatatlannak tartja és minden lehetséges eszközzel fellép a kiskorúak bántalmazása és a sérelmükre elkövetett szexuális visszaélések ellen”.

Úgy fogalmaztak: “sajnálattal és együttérzéssel vagyunk mindazok iránt, akik gyermekként sérelmet szenvedtek el. Imádkozunk az ilyen jóvátehetetlen cselekedetek áldozatainak lelki békéjéért, a sebek begyógyulásáért, és az elkövetők helyett bocsánatot kérünk”.

Kijelentették, hogy akiről ilyen cselekedet bebizonyosodik, annak nincs helye a papság sorában, hozzátéve, hogy az egyházi jog lehetővé teszi a legsúlyosabb büntetés alkalmazását számos olyan esetben is, amelyek a világi jog szerint nem büntethetők.

Kitértek arra: az MKPK üdvözli Ferenc pápa május 7-én kelt “Vos estis lux mundi” kezdetű rendelkezését, amely előírja, hogy az egyházmegyéknek a bejelentések kezelésére állandó, könnyen elérhető rendszert kell felállítaniuk egy éven belül.

Az MKPK tagjai határozatot hoztak a szolgálat felállításáról, amely az egyes egyházmegyék területéről fogad minden, az egyházi személyek által elkövetett bántalmazásról vagy szexuális visszaélésről szóló panaszt, különös tekintettel a kiskorúak és sebezhető személyek védelmére, hogy az ilyen eseteket az egyházmegyék, illetve a szerzetesrendek minél előbb kivizsgálhassák, és a sértettek segítséget kapjanak – írták.

Az MKPK sajtószolgálata arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a konferencia tervei szerint a bejelentő rendszer október 1-jére minden egyházmegyénél működni fog.

A közlemény szerint a testület ülésén a püspökök meghallgatták Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti  beszámolóját a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előkészületeiről és arról, hogy egy évvel a rendezvény kezdete előtt, szeptember 13-án délután a budapesti Szent István-bazilika előtt elindul a 366 napos visszaszámlálás. Ekkor nyílik meg a regisztráció a 2020-as esemény programjaira.

Kitértek arra is: idén Pécs ad otthont a Katolikus Társadalmi Napoknak (Kattárs)szeptember 27. és 29. között. A rendezvény mottója: “A jövő társadalma”.

Az idei Kattárs megnyitóját szeptember 27-én 16 órakor a pécsi Széchenyi téren tartják. A részletes program megtalálható a kattars.hu honlapon.

Az előző évekhez hasonlóan idén is megrendezik a Katolikus Kulturális Hetek programsorozat, amelynek keretében az MKPK vers- és novellaíró pályázatot hirdetett Árpád-házi Szent Erzsébet életéről. A pályázati kiírás a katolikus.hu honlapon olvasható.