A meg nem születettekért is imádkoztak

A meg nem született gyermekekért is imádkoznak mindenszentekkor az olasz temetőkben.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
abortusz
2019. november 04. Magyar Kurír

Meg nem született gyermekek sírjánál gyűlnek össze imára a XXIII. János Pápa Közösség tagjai Emilia Romagna, Friuli-Venezia Giulia és Piemont tartomány egyes városainak temetőiben november elsején, mindenszentek ünnepén. E helyeken emlékeznek a megfogant és anyjuk méhében meghalt gyermekekre.
„Emlékezünk a természetes okokból meghalt gyermekekre és azokra, akik művi vetélés áldozatai. Az elhunyt kicsiny testvérkék életének értéke nem attól függ, hogy hány napig tartott, hanem attól, hogy Isten szerette, képére és hasonlatosságára megteremtette őket, elrendeltetésük pedig a halhatatlanság” – magyarázta Giovanni Paolo Ramonda, a XXIII. János Pápa Közösség elnöke.

A XXIII. János Pápa Közösség világi hívek pápai jogú nemzetközi társulata, Oreste Benzi plébános alapította 1968-ban. A közösség 1999 áprilisa óta foglalkozik magzatok eltemetésével. Oreste Benzi atya ekkor végezte el Matteo temetési szertartását, akit édesanyja 19 heti terhesség után veszített el. Attól kezdve a társulat szülők százainak nyújtott segítséget, hogy méltó módon eltemethessék gyermeküket, a legtöbb esetben természetes, spontán abortuszt követően.

A jelenleg érvényben lévő olasz törvény (DPR 285/90), amely országos szinten szabályozza a vetélés és perinatális halálozás körébe tartozó esetek kezelését, lehetővé teszi a 20 hétnél fiatalabb korban elhalálozott magzatok temetését is. A hozzátartozóknak azonban mindössze 24 óra áll a rendelkezésükre, hogy ezt kérelmezzék, a továbbiakban elveszítik az erre vonatkozó jogukat. A törvény nem pontosítja, hogy mit kell tenni a kérelmezés hiányában, de az általános gyakorlat szerint a magzatokat a kórház a különleges hulladékok közé sorolja és elégeti. Az egészségügyi minisztérium körlevele a temetést javasolja akkor is, ha a szülők ezt nem kérelmezik.

A XXIII. János Pápa Közösség ingyenes telefonszámot működtet a várandós kismamák megsegítésére.