A stressz is rontja az asztmás tüneteket

Amikor valaki stresszhelyzetbe kerül, tapasztalhatja, hogy az asztmás tünetei fellángolnak.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
relaxáció
2019. szeptember 17. Tüdőközpont

Fotó: Pixabay

Nemrég járt orvosnál, légzésfunkció rendben, az asztma gyógyszerek jól beállítva, de az utóbbi időben mégis egyre többször fullad, köhög, mintha visszatértek volna az asztmás tünetek? Dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa egy lehetséges kiváltó okra hívja fel a figyelmet.

Stressz és asztma

Munkahelyi, családi vagy iskolai feszültségek, problémák? Amikor valaki stresszhelyzetbe kerül, tapasztalhatja, hogy az asztmás tünetei fellángolnak. A stressz ugyanis fokozza az asztmás tünetek súlyosságát, gyakoriságát és időtartamát.

„Az erős érzelmek légszomjat, légzési nehézséget okozhatnak, emiatt kiválthatják az asztma tüneteit, de rontják a betegek állapotát azáltal is, hogy fokozzák az érzékenységet az asztmát kiváltó egyéb tényezőkkel – például allergének, füst, magas páratartalom, hideg – szemben. Aki a tartós stresszt egészségtelen szokásokkal próbálja oldani – dohányzás, alkoholfogyasztás, stb. – szintén megnöveli az asztma súlyosbodásának kockázatát.”

A stressz által kiváltott asztma tünetei

Például egy vizsga előtt is előfordulhat, hogy az asztma átmeneti romlását tapasztaljuk, ám ezek a panaszok rendszerint a stresszhelyzet megszűnésével el is múlnak. A tartós stressz vagy szorongás hatása azonban már hosszabb távon jelentkezik, az érintettek az alábbi tünetekről számolnak be:

·        szorítás a mellkasban

·        zihálás, légzési nehézség, légszomj

·        sípoló légzés

·        fáradékonyság, csökkent fizikai terhelhetőség

·        köhögés.

Hogyan kezelhető?

A legjobb megoldást természetesen a stressz kerülése jelentené, ám ez a való életben aligha kivitelezhető. Ha elkerülni nem is tudjuk, de kezelni meg lehet tanulni. Ebben például légzőgyakorlatok, meditáció és a jóga is segíthet, de érdemes több módszert kipróbálni, a lényeg, hogy találjunk módot a kikapcsolódásra, relaxációra.

Nagyon lényeges az asztma akcióterv betartása. Ha a tüneteink erősödnek, kövessük az ott leírtakat, hogy az asztmás rohamot megelőzzük. Figyeljük magunkat, vezessünk tüneti naplót! Ha azt tapasztaljuk, hogy vizsgaidőszakban mindig nehezebb a légzésünk, egyeztessünk kezelőorvosunkkal, hogy a következő alkalommal már tudjuk, hogyan kell a gyógyszeres kezelést módosítani, hogy a tüneteket megelőzzük. Tartós stresszhelyzetben is konzultáljunk soron kívül, hiszen többnyire ilyenkor is szükség van  a gyógyszeradagok módosítására.