A terhességek negyede vetéléssel végződik

Sok esetben egy egyszerű fertőzés okozza a tragédiát.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
vetélés
2019. december 27. ratkotunde.hu

A vetélés talán a legrosszabb, ami egy kismamával történhet a várandóssága során. Az igazán elkeserítő azonban az, hogy igen nagy számban tulajdonképpen elkerülhető lenne a bekövetkezése, ha szervezetünk rendelkezne a megfelelő tápanyagokkal a hibák kiküszöbölésére. Hiszen sok esetben egy egyszerű fertőzés okozza a tragédiát.

A vetélésről és a fertőzések kapcsolatáról dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos beszél a ratkotunde.hu olvasóinak.

Vér

A vetélés egyértelmű jelei a nagyobb mennyiségű friss vér, illetve az erőteljes alhasi görcsök. Ezeket a tüneteket tapasztalva sajnos nagy eséllyel a vetélés bekövetkezett, és a méh kiürülése folyamatban van.

Ugyanakkor azzal is tisztában kell lenni, hogy létezik az úgynevezett csendes vetélés, melynek során semmi nem figyelmezteti a kismamákat arra, hogy a méhük már nem ad otthont a vágyott babának. A csendes vetélés akár vérzés, vagy fájdalom nélkül is végbe mehet, ez jellemzően akkor történik, mikor a terhesség még annyira korai szakaszban van, hogy sok kismama nincs is tisztában az állapotával.

A statisztikai adatok szomorúak, hiszen az igazolt terhességek (vagyis melyeket az orvosi szakvélemény is megerősített, nem csak sejtés vagy terhességi teszt igazol) 10-25%-a végződik vetéléssel. Ez pedig különösen nagy szám abban az esetben, ha azt is nézzük, hogy egy peteérés során a középidőben a teherbe esés valószínűsége normál termékenységű partnereknél csupán 25%.

De miért?

Hogy miért következik be egy vetélés, az sajnos sokszor nem derül ki. Ennek oka lehet, hogy a magzat annyira kicsi volt, hogy ezt nem lehet megállapítani. Mindenesetre a leggyakoribb okok közt szerepel a magzat életképtelensége, melyet genetikai rendellenesség okozhat. Emellett a hormonrendszer nem megfelelő működése, különösen a pajzsmirigy zavarai okozhatnak vetélést, de mégsem ezek a legnagyobb veszélyek egy kismamára, hiszen ezek egy része teljesen kivédhetetlen.

A bekövetkező vetélések igen nagy arányban, közel 70%-ban egyszerűen egy hüvelyfertőzésből indulnak ki, majd felszállva elérik a méhet, és a várandósság megszakadásához vezetnek – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak.

Gyakori fertőzések

A várandósság során a nők immunrendszere csökkent működést mutat, hogy a magzat gond nélkül tudjon fejlődni a testükben. Emellett megváltozik a hüvely pH értéke is, így pedig a nők a terhesség alatt sajnos lényegesen fogékonyabbá válnak a nőgyógyászati fertőzések iránt.

Az immunrendszer erősítése egy bizonyos pontig lehetséges, de emellett fontos, hogy olyan anyagokat vigyünk be megfelelő mennyiségben és minőségben a szervezetbe, mint a réz és a cink. Ezzel ugyanis a fertőzések kialakulása és felszállóvá válása is drasztikusan csökkenthető.

A réz és a cink olyan nyomelemek, melyek a szervezetben antivirális, antibakteriális és fungicid tulajdonságokkal is rendelkeznek. Fontos azonban, hogy nem csak bejuttatni kell ezeket az anyagokat, hanem figyelni arra, hogy megfelelően hasznosuljanak is. Ehhez mindenképpen szerves kötési formákban (pl.: réz-glükonát, cink-citrát) érdemes bevinni őket, hiszen ebben a formában a felszívódási arány akár 80%-kal is javul.

A réz és a cink bevitele akkor a legeredményesebb, ha a kötési formák mellett arra is figyelünk, hogy egyéb anyagok is szerepeljenek mellettük, hiszen az egyes anyagok segítik mások felszívódását. DE! A réz felszívódását a fölöslegesen bevitt cink gátolja! Emiatt érdemes olyan készítményt választani a terhesség támogatására, illetve már a babatervezés időszakára is, mely nem csak képes megfelelően kiszolgálni a szervezetet a szükséges tápanyagokkal, de a cinket és a rezet is megfelelő formában tartalmazza, egyszerre, hogy azok aránya adott legyen. Ehhez persze szükség van a kiegyensúlyozott táplálkozásra is, mely két összetevő együtt képes fedezni a megnövekedett tápanyagigényeket, melyet a terhesség generál.