A vártnál is nagyobb az érdeklődés a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása iránt

Az elmúlt három hónapban már több mint 14 ezren igényelték a támogatást - mondta Novák Katalin.

családvédelmi akcióterv
2019. szeptember 30. MTI

Novák Katalin család és ifjúságügyért felelõs államtitkár beszédet mond az V. Boldog Óvoda és Iskola címátadó ünnepségen a Budapesti Kongresszusi Központban 2019. szeptember 18-án.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A vártnál is nagyobb az érdeklődés a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása iránt, az elmúlt három hónapban már több mint 14 ezren igényelték – mondta a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában hétfő reggel.

Novák Katalin felidézte: 2010 óta a kormány családtámogatási politikája az, hogy a lehető legtöbb eszközzel segítsék a fiatalok életkezdését, a családalapítást, majd a gyermeknevelést.

Szeretnék, ha mindenki tudna Magyarországon dolgozni és meg is tudna élni a munkájából akkor is, ha három, négy, öt gyermeket nevel – tette hozzá.

Elmondta, a kormány családvédelmi akcióterve – amely szervesen illeszkedik ebbe a családtámogatási rendszerbe – július 1-jével indult, ennek egyik eleme a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása. A program lényege, hogy a három vagy több gyermeket nevelő családok 2,5 millió forintos segítséget igényelhetnek legalább hétüléses új autó vásárlásához, a gépkocsi árának maximum 50 százalékának erejéig.

Az államtitkár közölte: eredetileg úgy számoltak, hogy egy év alatt körülbelül tízezer család fogja igényelni a támogatást, de már az első három hónapban több mint 14 ezren igényelték, vagyis

a vártnál jóval nagyobb az érdeklődés.

Novák Katalin az M1 aktuális csatornán arról beszélt,

2022. december 31-ig biztosan lehetséges a támogatás igénylése,

a program működtetésére idén ötmilliárd forintot, jövőre tízmilliárd forintot szántak, de a keret “felülről nyitott”.

Elmondta, a családvédelmi akcióterv különböző elemeit már összesen mintegy 60 ezren vették igénybe, s az autóvásárlási támogatás mellett a babaváró támogatás a legnépszerűbb, a visszajelzések szerint ez a két lehetőség éri el a legtöbb családot. Hozzátette: sokan élnek a kibővült családi otthonteremtési kedvezményhez (csok) kapcsolódó kölcsön, valamint a jelzáloghitel-elengedés lehetőségével, jövőre pedig elindul a nagyszülői gyed és négygyermekes anyák szja-mentessége.

Az államtitkár kitért arra, a júliusi adatok szerint 31 százalékkal többen kötöttek házasságot, mint egy évvel korábban, ami arra utal, hogy sokan – akik élni szeretnének a babaváró támogatás igénylésével – előrébb hozták a házasságkötésük időpontját, valamint a korábban hezitálók döntését is segítette a családvédelmi akcióterv, ők a támogatásnak köszönhetően bátrabban kötnek házasságot, vállalnak gyermeket.