Abortusz? De nem az én nevemben!

Hétfőn éjfélkor életbe lépett Európa legextrémebb abortusztörvénye Észak-Írországban, amely a 7. hónapig engedélyezi az abortuszt.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
abortusz
2019. október 22. Családháló, MTI, Magyar Kurír

Fotó: Pixabay

Hétfőn éjfélkor az Egyesült Királyság kiszabta Európa legextrémebb abortusztörvényét Észak-Írországra, amelyre rengeteg feketébe borult profilkép emlékeztet minket a Facebook-on. #DarkestDay hashtaggel ellátva tiltakoznak az emberek a kegyetlen szabályozás ellen.

Az új szabályozás, melyet a londoni parlament rendelt el még júliusban hétfő éjfélkor lépett életbe, s egészen a 7. hónapig engedélyezi a terhességmegszakítást, amikor más esetekben már egy koraszülött baba életéért küzdenek.

Mivel az észak-írek több mint a fele ellenzi a változtatást, sokan azt is kiírták üzenőfalukra, hogy #notinmyname, azaz nem az én nevemben.

A brit kormány a tervek szerint jövő márciusig dolgozza ki az új észak-írországi abortusztörvény végrehajtási és gyakorlati részleteit.

“A radikális változások jogi alapját a londoni parlament teremtette meg még júliusban. A brit törvényhozás akkori határozata hétfő éjfélig adott határidőt a csaknem három éve nem működő észak-írországi parlamentnek arra, hogy ismét összeüljön, és döntsön saját hatáskörében e két jogi kérdésben.

A CARE (Christian Action Research and Education) keresztény szervezet szerint az új törvény szinte semmilyen jogi védelmet nem nyújt a nők és a gyermekek számára, és az abortuszt végre lehet majd hajtani fogyatékosságra hivatkozva vagy a gyermek neme alapján.

Többen attól tartanak, hogy a márciusig tartó interim időszakban akár a terhesség 28. hetéig is végezhetnek majd abortuszt a szabályozatlan helyzet miatt” – számolt be róla a Magyar Kurír.

Ugyanez a módosítás intézkedik arról, hogy jövő februártól az azonos nemű párok Észak-Írországban is törvényesen házasságot köthetnek, hasonlóan a Nagy-Britanniában évek óta hatályos jogi szabályozáshoz.

***

Mostanáig Észak-Írországban csak abban az esetben engedélyezték az abortuszt, ha az anya élete veszélyben forgott, vagy fennállt a veszélye, hogy tartós és súlyos mentális vagy fizikai károsodást szenved. Terhességmegszakítás miatt vádat emelhettek az érintett nők és az egészségügyi személyzet, illetve az abortuszban bármilyen módon közreműködők (pl. lányuknak abortusztablettát vásárló anyák) ellen egyaránt.