Ajándékozzunk figyelmet gyermekeinknek!

Karácsonykor hajlamosak a szülők túlzásokba esni, és elhalmozzák gyermekeiket ajándékokkal. A minőségi együtt eltöltött idő azonban lényegesebb.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
karácsony
2019. december 11. hirado.hu

Fotó: Pixabay

A minőségi együtt eltöltött idő lényegesebb az ajándékoknál, mivel az a későbbiekben is megmarad emlékezetükben – írja a hirado.hu, amely interjúban foglalkozott a témával. Rendes Kriszta gyerek és ifjúsági szakpszichológus a közmédiában elmondta, minden család különböző elveket vall, ezért mindenhol más hozza az ajándékot karácsonykor, a gyerekek fejlődése szempontjából azonban csak egy a fontos: hagyni, hogy gyerekek maradjanak.

Az áhított ajándékok megvonása nem célravezető

“Nem kell összemosni a karácsonyi ajándékokat a jutalmazással és büntetéssel. Ez inkább a szülő tehetetlenségéről szól. Egy gyerek azért kap ajándékot, mert gyerek” – fogalmazott a pszichológus.

A közösen eltöltött időt nem lehet kompenzálni

Rendes Kriszta szerint a túlajándékozás sem megoldás, annak hátterében általában valamilyen kompenzációs szándék áll. A túlzások soha nem célravezetők. Érdekes volna megkérdezni a túlajándékozó felnőtteket, hogy mi motiválta őket erre. Mi helyett vannak az ajándékhegyek? Mit akarnak vele elérni? Nem arról van inkább szó, hogy az év többi részében alig volt érdemi figyelem és minőségi idő, amit együtt töltöttek gyermekükkel, és ezek pótlására vannak az ajándékok?

A gyerekek rengeteg figyelmet igényelnek

A gyerekek rengeteg figyelmet igényelnek, amit – különböző okokból – nem minden esetben kapnak meg szüleiktől. A KSH 2010-es időmérleg-felvétele alapján a gyermekápolásra és gondozásra fordított idő a 20–29 és a 30–39 éves korcsoportokban együttvéve átlagosan 53,5 perc volt naponta. Ebből mesélésre és játékra az előbbi korosztályban 12, utóbbiban 28 percet fordítottak a szülők. Közös tanulásra pedig még kevesebb idő jut: a 20–29 éves korcsoportban mindössze egy, a 30–39 évesben pedig nyolc perc marad a napból az ifjú elmék pallérozására.