Akciónapok a nőket érő erőszak ellen

November 25. a nők elleni erőszak felszámolásának világnapja, december 10. pedig az emberi jogok világnapja. E két dátum közötti 16 napon tartják világszerte azt az eseménysorozatot, melynek célja, hogy felhívja a nyilvánosság figyelmét a helyzet súlyosságára, kifejezze szolidaritását az áldozatokkal és emlékeztesse a döntéshozókat, hogy felelősséggel tartoznak az erőszak minden formájának megszüntetéséért.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2016. november 26. Család.hu

Félelem és rettegés a saját otthonunkban? Sokunknak elképzelhetetlen a párkapcsolati erőszak fogalma, pedig karnyújtásnyira lehet a képzeletnél is erősebb valóság. Hazánkban is nők ezrei szembesülnek nap mint nap erőszakkal. Egy nemrégiben készült felmérés alapján minden ötödik nő kerül élete során olyan viszonyba, ahol bántalmazzák.

Az Európai Unió Alapjogi Ügynökségének 2014-ben publikált vizsgálata szerint 15 éves kora felett a magyar nők 28 százaléka esik áldozatul lelki vagy testi erőszaknak, ami több mint egy millió embert jelent. A 18–74 év közötti magyar nők 9 százaléka (legalább 361 000 nő) ellen követtek el szexuális erőszakot 15 éves kora óta. A kutatás szerint itthon jelenleg több mint 223 000 nő él olyan párkapcsolatban, amelyben a partnere fizikai, illetve szexuális erőszak áldozatává teszi. „Fontos, hogy lássuk: a párkapcsolati erőszak mindig egy hosszabb idő – akár hónapok, évek vagy évtizedek – alatt kialakuló, fokozatosan súlyosbodó jelenség, mely számtalan beavatkozási lehetőséget kínál a tragikus végkifejlet előtt. A tragédiák megelőzhetőek lennének, ha az áldozatok és az elkövetők környezete, az illetékes hatóságok, intézmények nem hunynának szemet – mondja a csalad.hu-nak Horváth Éva, a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület tagja.

A NANE Egyesület 1994 januárjában alakult azzal a céllal, hogy segítséget adjon bántalmazott nőknek. A segélyvonalon a családon belüli erőszak és a párkapcsolati erőszak területén képzett önkéntesek 22 éve fogadják a hívásokat az ország minden részéről. A hétköznapokon este hattól tíz óráig tartó ügyelet napi 5-8 családon belüli erőszakkal kapcsolatos ügyet regisztrál – tudtuk meg Horváth Évától, aki lapunknak arról is beszélt, hogy számos nemzetközi egyezmény és ajánlás kimondja, hogy a családon belüli nők és gyerekek elleni erőszak a nőkkel szembeni diszkrimináció egyik formája.

Boldogan élt, amíg meg nem verték…

o-acid-attack-princesses-facebook

Nagyjából így lehetne magyarra műfordítani a Saint Hoax nevű közel-keleti grafikus alkotásait, aki kékre-zöldre vert Disney-hercegnőket ábrázolt a családon belüli erőszak illusztrálására. A „Happy Never After” (szójáték, a „boldogan éltek, míg meg nem haltak”-formula angolul így hangzik: happily ever after) kampány azért különösen erős, mert ezeket a figurákat jellemzően a boldogság – szerelem – család háromszögében szokták ábrázolni, illetve a legtöbb Disney-mese vége óriási happy end. Nos, itt nem annyira. A plakátokon szereplő mondat annyit jelent: „mikor jött el a pillanat, amikor már nem hercegnőként bánt veled?” Ez csak az egyik példa, abból a gyűjtésből, amely a világszerte leghíresebb és egyben legsokkolóbb kampányokat mutatja be, hogy felnyissa az emberek szemét. Az olasz Alexsandro Palombo alkotásai a Disney-hercegnős gondolat vonalát viszik tovább. A grafikus kampányának mottója: „Miféle férfi vagy? – Állítsd meg a nők elleni erőszakot”, szereplői pedig olyan rajzfilmekből ismert női figurák, amelyekről hagyományosan boldog, hosszú távú kapcsolatok jutnak eszünkbe: Hófehérke, Hamupipőke, de Marge Simpson és a Family Guyból ismert Lois Griffin is szenved, miközben párjaik boldogan mosolyognak mellettük.Az indiai Save the Children nevű nonprofit szervezet ennél tovább lépett, és a távol-keleti országban nagy tiszteletnek örvendő istennőket ábrázolta csúnya véraláfutásokkal. A Save Our Sisters nevű projekt a hagyományos indiai ábrázolások stílusában jeleníti meg az istennőket, hangsúlyozva, hogy a családon belüli erőszak ellen senki sincs védve, még az sem, aki jó anyagi körülmények között él.

A cikk itt folytatódik!