Akkor is csak 25 százalék az esély a terhességre, ha egészségesek vagyunk

Mennyi az esélye a megtermékenyülésnek? És főleg mikor?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
meddőség
2020. január 26. ratkotunde.hu

A babára vágyó nők közül sokan nagyon lelombozódnak, amikor egy-két hónapon belül nem történik meg a várva-várt csoda, és nem kezd el növekedni a kis ember a szívük alatt. Pedig ezen nem kellene csodálkozni, hiszen a megtermékenyülés nem egy ennyire egyszerű dolog, főleg akkor, ha az esélyeket is számításba vesszük.

A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére.

Esélyek

Mennyi az esélye a megtermékenyülésnek? És főleg mikor? Fontos kérdések, mivel erősen árnyalják azt a képet, amit sok nő kialakít arról, mikor is szeretne terhes lenni.

Azzal sokan tisztában vannak, hogy az ovulációt megelőző néhány napban a legtermékenyebb a nő, ilyenkor az esélye annak, hogy az érett, kiszabadult petesejt egy megfelelő hímivarsejttel találkozzon, és létrejöjjön a megtermékenyülés, nagyjából 25%. Ez bizony nem éppen egy hatalmas nagy szám, és ezt az adatot is tovább bontja számos másik tényező.

Egyrészt a kor. Tény, hogy 25-27 éves kor után a termékenység egyre hanyatlik. Ez 35 éves korra jelentős csökkenést hozhat, 40 éves kor után pedig az esélyek minimálisra csökkennek. Ez nem azt jelenti, hogy nem történhet meg a fogantatás, csupán azt, hogy a lehetőségek köre egyre szűkül.

Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a fogantatáshoz két ember kell, így a sperma minősége és mennyisége szintén fontos tényező. Ma már sajnos egyre több az olyan férfi, aki termékenységi gondokkal küzd, és az átlag spermaszám is jelentősen lecsökkent az utóbbi 40-50 évben. Vagyis az esélyek itt is tovább romlanak, nem is beszélve arról, hogy az édesapa kora ugyanúgy befolyásoló tényező, mint az édesanyáé.

Mikor lesz babám?

A felsoroltak ellenére az első próbálkozástól számított egy éven belül a párok többségénél a baba megfogan. Ezt a folyamatot lehet támogatni, hiszen a szervezet állapota ugyancsak határozottan elősegíti vagy hátráltatja a fogantatást.

Ha a pár egy év alatt sem sikeres a családalapításban, akkor sem kell rögtön elkeseredni, de mindenképpen érdemes szakemberre konzultálni. Mind a nő, mind a férfi szervezetének állapota komoly szempont, hiszen a várandósság hatalmas kihívás a női szervezetnek. A petesejt pedig – ahogyan azt ma már bizonyítani is tudják – válogat a spermiumok között, vagyis csak az igazán jó minőségű sejtekkel egyesül – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak.

A szervezet állapota

Többször is előkerült, nem is véletlenül. Egy másik emberi lény létrehozása, táplálása, “fejlesztése” és világra hozatala olyan kihívás a testnek, ami hatalmas mennyiségben igényli a tápanyagokat. Ezeket alapesetben az étkezéssel lehet fedezni, a megnövekedett igényeket azonban ma már sajnos nem, ezért is javasolja a legtöbb szakember a várandósvitamin szedését.

Ebben az esetben azonban több dologra is figyelni kell. Mivel a cél a tápanyagok pótlása, ezért mindenképpen komplex összetételű vitaminkészítményt érdemes választani. Ezzel egyrészt a legtöbb anyag pótlásáról gondoskodhatunk, nem csak a legtöbbet emlegetettek kerülnek bevitelre, mint a folsav vagy a magnézium. Ráadásul az egyes anyagok segítik mások hasznosulását – mint a cink és a réz, a D-vitamin és a kalcium vagy a C-vitamin és a magnézium esetében.

Emellett fontos, hogy az anyagok a megfelelő, biológiailag aktív kötéssel szerepeljenek a készítményben. Minden bevitt anyag esetében a legfontosabb a hasznosulás. Ha biológiailag inaktív formában juttatjuk be az anyagokat – pl.: karbonátok -, akkor a szervezetnek azokat még át kell alakítania. Ez energiaigényes, és a bevitt anyagok csak igen kis százaléka hasznosul, a többi egyszerűen kiürül a vizelettel. Amennyiben a kötések szervesek, biológiailag aktívak – például cink-citrát, réz-glükonát -, akkor a felszívódási arány akár 80%-kal is javul, vagyis a tápanyagellátottság sokkal jobb lesz.

Mindezek mellett egy várandósvitaminnak ki kell tudnia szolgálni az eltérő trimeszterek eltérő tápanyagigényét is. Ma már jól tudjuk, hogy a baba a fejlődése során nem mindig ugyan azokat az anyagokat igényli, és nem mindig ugyan abban a dózisban. Ehhez a kiválasztott készítménynek igazodnia kell, és trimeszterenként a megfelelő anyagokat kell a szervezetbe juttatnia.

Ennyi elég?

A tápanyagok pótlása, a kiegyensúlyozott étkezés és a rendszeres mozgás a legtöbb, amit tehetünk, egyik sem csodaszer, de abban segítenek, hogy a szervezet működése a lehető legjobb legyen. Sőt, sok esetben egy kialakuló, vagy már meglévő probléma visszafordításában is jelentős szerepük lehet!

Sajnos azonban sok esetben olyan betegségek állnak a sikertelen próbálkozások hátterében, amik kezeléséhez a tápanyagellátottság önmagában nem elég. Ilyen esetekben a szakorvos segítsége is elengedhetetlen a boldog család megalapításához.