Az apa folsavhiánya komoly hatással van a magzatra is!

Kiemelkedően magas a folsavhiánnyal küzdő férfiak aránya a világon, különösen a fejlett országokban.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
apa
2020. február 28. ratkotunde.hu

Fotó: Pixabay

Azzal igen régóta tisztában vagyunk, hogy az anya folsavszintje kiemelt jelentőségű a magzat egészséges fejlődésének szempontjából. Ennek megfelelően a kismamák nagyon odafigyelnek arra, hogy a folsavat – sok más tápanyaggal együtt – megfelelően pótolják a szervezetükben. Csakhogy, mint annyiszor, az apák oldalát most is kihagyjuk a számításból, ami hatalmas hiba.

A témában Ratkó Tünde szülésznő, termékenységi szakember van a segítségünkre.

Folsav és a férfiak

Egy kanadai kutatás rámutatott arra, hogy kiemelkedően magas a folsavhiánnyal küzdő férfiak aránya a világon, különösen a fejlett országokban. A B9 vitaminként is ismert anyag részt vesz a vérképzésben, az aminosav és nuklainsav anyagcserében. Ráadásul kiemelt jelentősége van a magzati fejlődésben, de ebből a szempontból csak az édesanya folsav-ellátottsága fontos. Az említett, a Nature magazinban közzétett kutatás azonban rámutatott arra, hogy ahogyan a tudósok fogalmaznak: “a spermium tulajdonképpen az apa életmódjának és étrendjének „memóriája”, és az apa étrendje egy „epigenomikus térképre” íródik át, mely befolyással van a magzat fejlődésére.”

A vizsgálat során egerekkel dolgoztak, melyek közt az egyik csoport hímjei folsavhiányos állapotban nemzettek utódot, míg a másik csoport hímjei megfelelő folsav-ellátottság mellett tették ugyan ezt. Kiderült, hogy a hiányállapotban szenvedő hímek utódainál 30%-kal gyakoribbak voltak a genetikai rendellenességek.

Ennek oka, hogy a folsavhiányra a spermium epigenomja, vagyis az a rész, mely képes információt átvinni a DNS-től függetlenül, igen érzékenyen reagál. Mivel az epigenom képes befolyásolni azt, hogy egyes gének hogyan aktiválódnak, így ez a probléma jelentős kockázati tényező a magzat egészségének szempontjából.

A folsav pótlása

A folsav egy vízben oldódó vitamin, vagyis a szervezet nem képes hosszabb ideig tárolni azt. Ennek megfelelően folyamatosan gondoskodni kell az utánpótlásról. Alapesetben erre az ember az étkezést “használná”, de sajnos el kell fogadni, hogy napjainkban még az egészséges életmód mellett is könnyedén jelentkeznek vitamin, nyomelem és ásványi anyag hiányállapotok, mivel élelmiszereink beltartalma az utóbbi 50 évben jelentősen csökkentek.

A családalapítási terveknél az apa folsavpótlása tehát kiemelten fontos, és azt sem szabad elfelejteni, hogy ahhoz, hogy a spermaállományban biztosan javulás következhessen be, minimum a 3 hónappal előbb el kell kezdeni a tápanyagpótlást, mivel nagyjából ennyi időt vesz igénybe a spermatogenezis, vagyis a spermaképzés folyamata – mondja Ratkó Tünde.

A megfelelő pótlás történhet jó minőségű férfivitamin segítségével, melynél fontos, hogy ne kizárólag a folsavra koncentráljon. A komplex összetételű készítményekből ugyanis az egyes anyagok sokkal jobban képesek hasznosulni. A felszívódás – vagy hasznosulás – maximalizálása érdekében pedig arra is figyeljünk, hogy a készítményben biológiailag aktív, szerves kötéssel (pl: cink-citrát, réz-glükonát) legyenek jelen az anyagok!

Mozgás

A kutatás egy másik érdekes eredménye, hogy a folsavhiány a fejlett társadalmakban elterjedtebb. A kutatók szerint ennek egyik oka az elhízottság, bár az összefüggés pontos tisztázása még várat magára. Mindenesetre ez is jól mutatja, hogy minden ember – így természetesen a férfiak esetében is kiemelt jelentőséggel bír a rendszeres mozgás, hiszen ez nagyban hozzájárul a szervezet kiegyensúlyozott működésének fenntartásához.