Csak a jód pótlása még kevés ahhoz, hogy elkerülje a pajzsmirigy problémákat!

Igen sok esetben lép fel a terhesség során pajzsmirigyprobléma, vagy a szülés után az úgynevezett postpartum thyreoditis.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
várandósság
2020. március 09. ratkotunde.hu

A pajzsmirigyre minden kismama nagyon ügyel, ennek ellenére igen sok esetben lép fel a terhesség során pajzsmirigyprobléma, vagy a szülés után az úgynevezett postpartum thyreoditis. Ennek egyik oka, hogy a gondok elkerülése érdekében a kismamák csak a jódot pótolják, ami önmagában kevés lehet.

A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász van a ratkotunde.hu segítségére.

Jód

Senkinek ne legyenek kétségei, a jód ugyanis elengedhetetlen a kiegyensúlyozott pajzsmirigy működéshez. Nem csak a hormonok (T4 és T3) képzéséhez van rá szükség, hanem fontos szerepet játszik abban is, hogy a T4 hormonokból az aktív t+ létrejöhessen.

Hazánk mérsékelten jódhiányos terület, ennek köszönhetően sajnos a pajzsmirigy problémák is népbetegségnek számítanak. Félvállról venni pedig nem szabad ezt a tényt, hiszen ennek a hormontermelő szervnek a zavarai nem csak a meddőség kialakulásában játszanak nagy szerepet, de sokszor közük van a vetélésekhez és a koraszülésekhez is – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak.

A jód esetében is – mint minden ásványi anyag és nyomelem esetében – a felszívódás mértéke sem mindegy. A lehető legjobb eredményhez érdemes az úgynevezett quatrefolic, vagyis a negyedik generációs jódot keresni, alkalmazni, így érhető el a legjobb beépülési arány.

Önmagában kevés lehet

A pajzsmiriggyel kapcsolatban a legtöbb esetben csak a jód kerül elő. De mindenképpen tisztázni kell, hogy a szerv kiegyensúlyozott működéséhez nem elegendő csak a jód, emellett sok más anyagra is szükség van. Az aktív T3 képzéséhez a szelén és a D-vitamin is elengedhetetlen, a pajzsmirigy megfelelő működéséhez pedig többek közt a cink és a réz aránya is megfelelő kell legyen a szervezetben – ahogyan arra már több tanulmány is rámutatott

Ebből jól látható, hogy abban az esetben, ha a szükséges jód pótlásáról gondoskodunk, akkor tettünk egy lépést az egészségesebb babavárás, vagy éppen a családalapítás felé, de nem feltétlenül oldottuk meg a problémát. A szervezet kiegyensúlyozott működéséhez – ami a várandósság kialakulásának alapfeltétele -, illetve a nyugodt babavárásért komplexen kell pótolni a tápanyagokat, mert azokat ma már csak az étkezésekkel fedezni szinte lehetetlen.

Cink, vas, D-vitamin, és a többiek

Amikor a pótlást szeretnénk megoldani, akkor szembesülünk vele, hogy elképesztően széles kínálattal rendelkeznek a patikák a nyomelemek, ásványi anyagok és vitaminok terén. Ahhoz, hogy jó döntést hozzunk, íme néhány hasznos információ:

·         Az anyagokat érdemes biológiailag aktív, szerves kötési formákban bevinni, hiszen így azok hasznosulása akár 80%.kal is javul! Ezek a kötés formák praktikusan a -citrátokat és a -glükonátokat takarják, például cink-citrát vagy réz-glükonát formában.

·         A felszívódás nem csak a kötési formák függvénye. Az egyes anyagok segítik mások felszívódását, beépülését. Ez igaz a cink és a rész, a vas és a C-vitamin, a D-vitamin és a kalcium, és számos más anyagkapcsolat esetében. Vagyis a választásnál mindenképpen érdemes a komplex összetételű lehetőségek közt válogatni, így fokozható tovább az anyaghasznosulás.

·         A családalapítás elősegítése, a magzat kihordásának vagy a szoptatásnak a támogatása nem ugyan azokat az anyagokat igényli, illetve nem ugyan olyan mennyiségben van szükség az egyes tápanyagokra. Vagyis a kiválasztott készítménynek követnie kell a szervezet igényeit, és az eltérő trimeszterek eltérő igényrendszerét megfelelően kell kiszolgálnia. A tervezés és az első trimeszter, a második trimeszter, valamint a harmadik trimeszter és a szoptatás képeznek egy-egy egységet.