Családtörténeti kiállítást nyitott a Családháló

Család- és ifjúságtörténeti kiállítást rendez a Családháló.hu online magazin budapesti általános és középiskolákban a következő hetekben. Elsőként a Weiner Leó Zeneiskolában jártunk.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
1956
2017. április 18. Családháló

Ünnepélyes keretek között nyílt meg kedden délelőtt a Családháló 1956-os családtörténeti kiállítása a XI. kerületi Weiner Leó Zeneiskolában. A megnyitón a tavaszi szünet ellenére meglepően sokan vettek részt a diákok közül, de a szülők és a szabadságharcot gyermekként megélt nagyszülők is helyet foglaltak a gyermekek között.

 

Családtörténetek online, offline

Március végén indult a Családhálón az 1956-os forradalomra emlékező cikksorozatunk az események 60. évfordulója alkalmából. Szerkesztőink célja a kezdetektől az volt, hogy a szabadságharc ismert történetei mellett bemutassák a kevésbé ismert, de hasonlóan fontos történeteket. Így kerülnek a következő napokban olyan írások a honlapra, mint a gyermekeiket a harcokban elvesztő, valamint a külföldre menekült magyar családoknak a történetei.

A ma indult kiállítássorozat célja, hogy a történetekkel offline módon is elérjük az általános és középiskolákban tanuló diákokat. A történetek között megtalálhatóak azok is, melyek a középiskolások forradalomban való részvételére és az azt követő megbélyegzésre világítanak rá.

Kiállításmegnyitó a Weiner Leó Zeneiskolában, Budapesten az 1956-os Emlékév alkalmából.

 

Egyszerre több helyszínen

A Weiner Leó Zeneiskolában délelőtt történt kiállításmegnyitó az intézmény diákjainak előadásával kezdődött.

Gyarmati Orsolya, a Családháló szóvivője köszöntőjében elmondta, hogy a kiállítás – mely az 1956-os Emlékév keretében valósul meg – összesen 44 tablóból áll, melyből 22 található jelenleg a zeneiskolában. A kiállítás kettő, szükség esetén három részre is bontható, így egyszerre több helyszínen lehet kiállítani úgy, hogy az nem veszti el jelentését. A következő két hétben 4 helyszínen kerülnek kiállításra a tablók, ezek mindegyike a XI. kerületben található – fogalmazott a szóvivő.

Gyarmati Orsolya, a Családháló szóvivője bemutatja a kiállítás előzményeit és történeteit.

A kiállítást az iskola igazgatója nyitotta meg. Mészáros Lászlóné elmondta, hogy az iskola örömmel adott helyet a kezdeményezésnek, mert a forradalomról a szokásos megemlékezéseken kívül kevés szó esik. A tablókon lévő érdekességek kiegészítik a diákok tudását, hiszen a családtörténetek egy speciális szögből mutatják be az ’56-os eseményeket.

Mészáros Lászlóné igazgató megnyitja az ‘Egy új országért’ 1956-os családtörténeti kiállítást.

A kiállítást az érdeklődők április 28-ig tekinthetik meg a kijelölt helyszíneken.

 

A programot az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatta.

 

 

 

 

 

Fotó: Családháló.hu – Képszerkesztőség / Adrián Zoltán