Együttműködés családvédelmi ügyekben Washingtonnal, Varsóval és Brazíliával

Magyarország szoros együttműködést tervez családvédelmi ügyekben az Egyesült Államokkal, Lengyelországgal és Brazíliával - jelentette ki Novák Katalin.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
családpolitika
2019. december 05. MTI

Novák Katalin, az Emberi Erõforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelõs államtitkára (b) a Szigetmonostori Bölcsõdében 2019. augusztus 26-án.

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Magyarország szoros együttműködést tervez családvédelmi ügyekben az Egyesült Államokkal, Lengyelországgal és Brazíliával – jelentette ki az MTI-nek Washingtonban Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, aki családpolitikai konferencián vett részt szerdán az amerikai fővárosban.

A családpolitikai konferenciát az idén második alkalommal szervezték meg Washingtonban, ám a szerdai tanácskozás – az előzővel ellentétben – nem csupán magyar-amerikai, hanem nemzetközi eszmecsere is volt, amelyen Lengyelország és Brazília is képviseltette magát.

A szenátus épületében rendezett dispután Joe Grogan, a Fehér Ház belpolitikai tanácsának igazgatója mellett részt vettek amerikai republikánus politikusok, konzervatív politikai és vallási szervezetek vezetői is, valamint brazil és spanyol szakemberek.

“Jó látni, hogy az Egyesült Államokban mintaként tekintenek a magyar családtámogatási rendszerre, igyekeznek átvenni bizonyos elemeit, és általában is nagyra értékelik a magyar családpolitikát” – összegezte tapasztalatait Novák Katalin az MTI-nek a konferencia után. Az elismerés egyik jeleként értékelte, hogy a tanácskozáson beszédet mondott a Fehér Ház magas rangú tisztségviselője és Andy Harris marylandi republikánus képviselő. Fontosnak mondta, hogy csatlakoztak az eszmecseréhez a civil világ olyan képviselői is, akik a családi értékek elismertetéséért, megőrzéséért küzdenek.

Az államtitkár kiemelte: alapvető tapasztalat, hogy egy-egy bevált gyakorlatot sokszor egy másik országban teljes egészében, vagy a helyi viszonyokra alkalmazva át lehet venni. Erre példaként a családi adókedvezmény rendszerét említette, amely franciaországi gyakorlat volt. “Bár francia földön sok minden változott, a magyar kormányzat a régi, jó francia példát követi” – fűzte hozzá.

Kérdésre válaszolva a politikus elmondta: Partnerség a családokért néven szövetség formálódik az Egyesült Államok, Magyarország, Brazília és Lengyelország részvételével. “Ezt a héten szerdán jelentettük be az ENSZ-ben” – fogalmazott, aláhúzva, hogy a kezdeményezők nem laza, hanem nagyon is szoros együttműködést terveznek. A gyakorlatban ez közös fellépést jelent majd a családi életet háttérbe szorító, családellenes intézkedések ellen.

“De mi nem valami ellen, hanem valaminek az érdekében akarunk cselekedni, és kifejezetten a családok jólétét elősegítő javaslatokkal szeretnénk előállni. Nem reagálni szeretnénk a folyamatokra, hanem éppen ellenkezőleg, az élére állni a családokat segítő javaslatoknak” – hangsúlyozta Novák Katalin az MTI-nek.