Ezeket mindenképp ellenőriztesse, ha nem sikerül teherbe esnie

Amennyiben egy pár egy éven keresztül próbálkozik, ám a nőnek nem sikerül teherbe esnie, úgy érdemes bizonyos vizsgálatokat végeztetni.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.

Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája szerint sokszor pajzsmirigy probléma áll a sikertelenség hátterében, ezért a következő laborértékeket célszerű ekkor ellenőriztetni.

Pajzsmirigyzavarok és meddőség

A pajzsmirigyzavarok népbetegségnek számítanak, és gyakran meddőség, illetve vetélés során derül fény a problémára. Mind a pajzsmirigy alulműködés, mind a túlműködés komoly befolyást gyakorolnak a menstruációs ciklusra és a teherbeesésre, mivel hatással vannak a peteérésre, beágyazódásra és a magzat fejlődésére.

Amennyiben kevés hormont termel a pajzsmirigy, az a hipotalamuszt arra sarkallja, hogy több ún. TRH hormont termeljen, ami megemeli mind a TSH, mind a prolaktin szintjét. Ez utóbbi gátolja az FSH/LH elválasztását, így nem megy végbe normál tüszőérés, ráadásul anovulációs ciklusokat is eredményezhet.

Ha a pajzsmirigy alulműködés mellett vlk. mégis teherbe esik, úgy nagyobb eséllyel következik be vetélés, mivel a magzat eleinte az anyától vonja el a számára szükséges pajzsmirigy hormonokat, így ha a kismamánál hiány van, úgy a baba sem fog hozzájutni a T4 és T3 hormonokhoz.

Bár való igaz, a mirigy csökkent hormontermelése a gyakoribb, ám ha a kelleténél több termelődik, ugyanolyan súlyos gondokat okozhat, mivel szintén befolyásolja az ösztrogén, LH és FSH képződését.

Mely laborértékeket ellenőriztesse?

TSH: a TSH a pajzsmirigy-stimuláló hormon, ezért, ha a szervezet úgy érzékeli, túl kevés a pajzsmirigy hormon, a TSH szintje megemelkedik.  Normál értéke laboronként változik, ám az endokrinológusok abban egyet értenek, hogy a teherbeeséshez az 1 mIU/l az ideális, de mindenképp 2,5 mIU/l alatti.

T4, T3: Ezek a pajzsmirigy hormonjai, ám lényeges különbség a kettő között az, hogy a T4 egy inaktív hormon, mely aktív T3-má alakul. Értékei: FT3: 3.1 – 6.8 pmol/l, FT4: 12 – 22 pmol/l.

Reverz T3: Ritkán nézik, ám ha normál értékek mellett tapasztalja a pajzsmirigyzavarra jellemző tüneteket, érdemes ellenőriztetni az ún. reverz T3 szintjét. Az rT3 ugyanúgy a T4-ből keletkezik, ám hibásan, mivel inaktív. Sajnos, mivel ugyanoda kötődik, mint a T3, ezért elfoglalja annak helyét, így az nem képes beépülni. Amennyiben nem túl nagy az rT3 mennyisége, úgy nem okoz problémát, ám ha túl sok van belőle, akkor pajzsmirigy alulműködésre jellemző tünetek lépnek fel. Vérvizsgálat során az rT3 és a T3 arányát szokták ellenőrizni- mondja dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája.

Mi a megoldás eltérés esetén?

Amennyiben valamilyen pajzsmirigy probléma áll fenn, azt legtöbbször gyógyszeres terápiával orvosolni lehet, és egészséges gyermeknek adhat életet. Pajzsmirigy túlműködés esetén előfordulhat, hogy a gyógyszeres kezelés nem elég- ekkor izotópos kezelésre, esetleg műtétre lehet szükség.