Fejlesztések a családközpontú gyermekvédelemért

A kormány támogatja a gyermekvédelem családközpontúvá válását, a szakellátás infrastrukturális és szakmai fejlesztését - jelentette ki Fülöp Attila.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
fejlesztés
2019. szeptember 25. MTI

A kormány támogatja a gyermekvédelem családközpontúvá válását, a szakellátás infrastrukturális és szakmai fejlesztését – jelentette ki a szociális ügyekért felelős államtitkár kedden Szegeden.

Fülöp Attila a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató Gyógypedagógiai Fejlesztő Központjának átadásán azt mondta, a gyermekvédelemben számítanak a helyi igényeket jól kielégítő egyházi és civil kezdeményezésekre.

Jelenleg az országban a gyermekvédelmi szakellátás felét nem állami, hanem egyházi vagy civil fenntartók végzik – közölte az államtitkár.

Hozzátette, az országban több helyszínen, összesen 1,4 milliárd forint uniós támogatással valósultak meg a szegedihez hasonló fejlesztések a gyermekvédelmi szakellátásban.

Kothencz János, a Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatójának főigazgatója kifejtette, a szervezet a fővárosban és öt megyében lát el gyermekvédelmi szakellátási feladatokat. A családjukból kiemelt gyermekek mellett segítik a nehéz sorsú fiatalokat is, az utcán csellengés helyett a szabadidő hasznos eltöltését kínálva számukra. Erre ad lehetőséget a gyógypedagógiai központ mellett kialakított játszóház – tette hozzá.

Elmondta: a 110 millió forintos beruházással, egy egykori pártház épületében létrehozott központban a gyerekek szűrését végzik, az azt igénylők szenzormotoros, logopédiai és pszichopedagógiai fejlesztést kapnak, és ott végzik az állatasszisztált és hidroterápiás foglalkozásokat is.

Kothencz János közölte, a szolgáltatás iránti igényt mutatja, hogy az ott ellátott gyermekek száma a kezdeti néhány tucatról hétszázra emelkedett.

A szolgáltató hasonló központot működtet Budapesten és Tatabányán is.