Felfázás vagy gombás fertőzés? Segítünk eldönteni!

A genitáliák körüli fájdalom és diszkomfort érzet könnyen lehet hólyaghurut és gombás fertőzés következménye is.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
felfázás
2019. december 15. Urológiai Központ

Dr. Rákász István, az Urológiai Központ szakorvosa segít eligazodni a sok hasonló tünetet produkáló betegségek közt.

Főbb különbségek a gombás fertőzés és a húgyúti fertőzés közt

–          Mivel a felfázásnak – ami valójában hólyaghurut vagy húgyúti fertőzés – és a gombás fertőzésnek számos hasonló tünete van, valóban nem feltétlenül könnyű megkülönböztetni egymástól a két betegséget. Éppen ezért ajánlott orvoshoz fordulni, hiszen az eltérő diagnózis eltérő kezelést is igényel – hangsúlyozza dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa.

Alapvetően azt érdemes tudni a gombás fertőzésről, hogy fájdalmat és viszketést okozhat a nemi szerveknél és a nőknél gyakran jelentkezik a sűrű, fehéres folyás is. A húgyúti fertőzés ezzel szemben nem okoz folyást, és elsősorban a húgyhólyagot, húgycsövet érinti, illetve ha a fertőzés kezelés nélkül marad, komoly panaszokat okozhat a vesében is, ez esetben láz, hidegrázás, hányinger, hányás is kísérheti.
Míg a gombás fertőzés kapcsán jelentkező fájdalom vizelés és szexuális együttlét közben is  jelentkezhet, addig a húgyúti fertőzés csak vizelés közben okoz égő fájdalmat, illetve a gyakori vizelési inger is járhat fájdalommal, a vizelet pedig elszíneződhet, akár vér is megjelenhet benne. A gombás fertőzés a vagina és a vulva körül okoz fájdalmas érzést, míg a hólyaghurut a húgyhólyagon kívül az alhas és a hát fájdalmát is okozhatja.
A fertőzéses betegségek időtartamát két faktor határozza meg: a fertőzés súlyossága és a kezelés megléte vagy hiánya. A húgyúti fertőzés az antibiotikumos kezelés elkezdése után 1-2 nappal akár teljesen tünetmentessé válhat, bár a komplikáltabb vagy visszatérő esetek ennél tovább is okozhatnak panaszokat. A gombás fertőzés enyhébb esetben néhány nap alatt elmúlik, de ritkább esetben hónapokig is tarthat a teljes gyógyulás.

Okok és rizikófaktorok

A húgyúti fertőzés gyakrabban érinti a nőket, férfiak közül főként a fiatal fiúk és az idősebbek szembesülhetnek vele. Akkor fordul elő, ha bizonyos baktériumok bejutnak a húgyúti rendszerbe, éppen ezért a rizikófaktorok közé tartozik a húgyúti katéterezés, a vesekő és annak kezelése, egyes fogamzásgátló módszerek, mint a spermicid krémek és spirál használata, a nemi élet és bizonyos rossz szokások. Ezek utóbbiak közé tartozik, ha nem ürítjük ki teljesen a hólyagot a vizelés során, vagy ha hátulról előre irányuló mozdulattal használjuk a vécépapírt.
A gombás fertőzés a szervezetben normál körülmények közt is jelenlévő Candida gomba elszaporodását jelenti, amely ritkán, de megtörténhet a szájban, a torokban és a belekben, leggyakrabban a vaginában fordul elő.  A nők közel 75 %-a átél egy-egy epizódot élete során, különösen, ha olyan rizikófaktorok állnak fenn, mint az antibiotikum szedés, a magas dózisú ösztrogén tartalmú fogamzásgátlók alkalmazása, a kezeletlen diabétesz, az ún. intim mosakodók és illatszerek rendszeres használata, a várandósság és a meleg, szintetikus anyagú, nem jól szellőző alsónemű viselése.

Az orvosi és az otthoni kezelés is fontos

–          Legyen szó bármilyen fertőzésről, ami nem javul, esetleg romlik, mindenképpen ajánlatos felkeresni a szakorvost, már csak azért is, hogy kiderüljön, pontosan milyen betegség okozza a tüneteket. Ugyanis nem csak a felfázás vagy gombás fertőzés járhat ilyen panaszokkal, de előfordulhat például, hogy fájdalmas hólyag szindróma (interstitial cystitis), petefészek ciszta vagy bakteriális vaginózis áll a háttérben – hangsúlyozza Rákász doktor. – A fizikális vizsgálaton túl szükség lehet vizelet vizsgálatra és tenyésztésre is, előbbivel a húgyúti fertőzést, utóbbival a Candida gomba fertőzést igazolhatjuk. Ha hólyaghurutot diagnosztizálunk, szükség lehet antibiotikum elrendelésére, ami mellett nagyon fontos a bőséges folyadékfogyasztás is, és ha visszatérő betegségről van szó, érdemes átgondolni a rizikófaktorokat és tenni ellenük. Gombás fertőzés esetén beválhatlak egyes recept nélküli készítmények, de súlyosabb esetben elrendelhetünk szájon át szedhető gomba ellenes gyógyszert is.  Ebben az esetben is segíthet magán a páciens olyan tejtermékek fogyasztásával, amelyek Lactobacillus acidophilus tartalmúak. A lényeg, hogy annál hamarabb lehet megszabadulni a zavaró és fájdalmas tünetektől és megakadályozni az esetleges szövődményeket, minél előbb szakszerű segítséget kér a páciens.