Gyakran tüsszög? Ezek lehetnek a háttérben

Mi okozhatja és mit tehetünk ellene?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
nátha
2019. december 01. Budai Allergiaközpont

Fotó: Pixabay

Nátha, megfázás, légúti betegségek gyakori velejárója, de akár önmagában, egyéb tünet nélkül is jelentkezhet. Sok esetben pedig akár hetekig is húzódhat a bosszantó tüsszögés. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa összefoglalta, mi okozhatja és mit tehetünk ellene.

Főként reggel tüsszög?

Az első tisztázandó kérdés, ami már önmagában is sokat elárulhat a kiváltó okról. Ha valaki rendszeresen a reggeli órákban, ébredést követően tüsszög, akkor a háttérben akár poratka allergia is állhat. Ezek az apró, szabad szemmel nem látható élőlények ugyanis előszeretettel költöznek az ágyunkba – párnába, matracba – így egész éjjel belélegezve őket, nem csoda, ha éjjel vagy a reggeli órákban tüsszögésre ébredünk. Előfordulhat, hogy a kiváltó ok mégsem allergia, ilyenkor vazomotoros nátha is lehet a háttérben, a tüsszögés oka ez esetben a hideg levegő, vagyis a meleg ágyból a hűvösebb szobába kikelve tüsszögni kezdünk, de ez történik akkor is, ha a lakásból kilépve a hidegben tüsszögés roham tör ránk.

A lakásban jelentkeznek a tünetei?

Ha rendszeresen a lakásba lépve tör ránk a tüsszögés, akkor érdemes szétnézni, hogy mi lehet a környezetünkben, ami kiváltja. Olykor elég lehet csak az illatosítótól megválni, de előfordulhat, hogy túl száraz a levegő, ami irritálja a nyálkahártyát, ezáltal tüsszögést okoz. Megeshet az ellenkezője is, a magas páratartalom penészesedéshez vezethet, ami allergiás tüneteket okozhat. Penész nemcsak a vizes helyiségekben jelentkezhet, hanem a lakás bármely pontján, különösen az északi falakon, a sarkokban, a hőhidak mentén.

Milyen gyógyszereket szed?

A magasvérnyomás gyógyszerek, a fogamzásgátlók és a nem-szteroid gyulladáscsökkentők is okozhatnak kellemetlen tüneteket, nemcsak tüsszögést, de tartós orrdugulást is. Szintén ez lehet a következménye, ha valaki nem fordul idejében orvoshoz elhúzódó tüneteivel és emiatt túlzásba viszi a recept nélküli orrspray, orrcsepp használatát. Az orrcsepp-függőség akár az orrnyálkahártyát is tönkreteheti.

Meglepő okok a tüsszögés hátterében

·        Ha a nap folyamán többször is tüsszögés roham jelentkezik, akár a testápoló, parfüm vagy az öblítő illatanyagai is okozhatják azzal, hogy folyamatosan irritálják az orrnyálkahártyát.

·        A hideg mellett a napfény is képes tüsszögést kiváltani, ezt fotikus tüsszögésnek nevezik, felmérések szerint minden ötödik embernél jelentkezik, ha a Napba néz.

·        Edzés, fizikai aktivitás során fellépő tüneteket okozhat az EIR (excercise induced rhinitis) nevű betegség, ilyenkor allergológus tud gyógyszereket ajánlani, amivel megelőzhető a tüsszögés roham.

·        Ha evés közben jelentkezik tüsszögés roham, lehet önálló kórkép – étel indukálta rihinitis – de ha egyéb panaszok, például orrdugulás, ajakduzzanat, viszkető érzés a szájban, hasfájás, hányinger is társulnak hozzá, akkor fontos kivizsgálni, nincs-e például hisztamin intolerancia vagy keresztallergia, esetleg ételallergia a háttérben.

„A krónikus panaszokat semmiképp se hanyagoljuk el, ha visszatérő tüsszögés rohamoktól szenvedünk, vizsgáltassuk ki, mi okozhatja. Allergia esetén hosszú távon is biztonsággal használható készítményeket tudunk ajánlani a tünetek ellen. Nem allergiás eredetű panaszok hátterében gyakran az orrmelléküregek krónikus gyulladása áll. Ilyenkor további vizsgálatokkal tudjuk felderíteni és kezelni a kiváltó okot.”