Gyermekágyi fertőzések – mire érdemes odafigyelni?

Mikor kóros a gyermekágyi folyás, és mit tehetünk a fertőzések ellen?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
gyermekágy
2019. október 03. ratkotunde.hu

Fotó: Pixabay

A szülést követő időszak nem csak boldogsággal van tele, hanem szorongással is. Hogy mindent jól csináljunk, hogy nehogy kárt tegyünk a csöppségben, és azért is, hogy velünk minden rendben van-e. Hiszen ilyenkor nagy mennyiségű vér távozik a szervezetből, jó lenne tudni, hogy mikor kóros, és mit tehetünk a fertőzések ellen. A válasz megadásában Ratkó Tünde szülésznő van a segítségünkre.

Gyermekágyi vérzés, folyás

A szülés nem csak a baba világra jöttével jár. Megszületik a méhlepény is, mely egészen addig táplálta, segítette a babát. A méhlepény a méh falához rögzült képlet, vagyis ahhoz, hogy a testből távozni tudjon, le kell válnia a méh faláról. Ez pedig sérüléssel jár, méghozzá naggyal mert egy 12 centis sebet hagy maga után.

A seb bizony vérzéssel jár, és bár a szülés után azonnal megkezdődik a sebgyógyulás, a vérzés eltarthat akár hetekig is. Az intenzitása egyre kisebb, és a színe is változik, ez a két adat az, ami segít minket abban, hogy eldönthessük: orvosi segítség kell, vagy minden rendben megy.

Fertőzés

A gondot az okozza, ha fertőzés lép fel a szervezetben, hiszen ez a sebgyógyulást akadályozza, komoly komplikációkat okozhat.

Az első tényező a szín. Kezdetben mélypiros, hiszen friss vér távozik a szervezetből. Később azonban (egy-két hét alatt) a szín intenzitásának fakulnia kell, hiszen egyre kevesebb a vér a folyadékban, ahogyan a seb összehúzódik. Gond akkor van, ha hetek alatt sem válik világosabbá az árnyalat, a folyás intenzitása nem csökken, illetve, ha véralvadékot tartalmaz. Ilyen esetekben mindenképpen szakorvoshoz kell fordulni – mondja Ratkó Tünde.

A szag egy másik figyelmeztető tényező lehet. Normál esetben ennek a folyásnak édeskés szaga van. Ha azonban fertőzés lép fel, akkor a folyadék büdössé válik. A fertőzések pedig sajnos nagyon sok helyről érkezhetnek, hiszen a szervezet kimerült, sérült, így lényegesen nagyon körültekintésre és védelemre van szüksége.

Immunsegítség

A terhesség alatt az immunrendszer csak visszafogottan működik, hogy a magzatot ne ismerhesse fel idegenként a test. Sajnos ez nem áll helyre abban a pillanatban, mikor a baba megszületik, ehhez idő és tápanyagok kellenek. Ehhez jön még a szoptatás jelentette tápanyagigény is, így sajnos a fertőzések kialakulásának esélye nagyobb lehet.

A szervezet támogatása ilyenkor kulcsfontosságú, amiben a jó várandósvitamin is hatalmas segítség lehet. Egyes vitaminkészítmények ugyanis a szoptatási időszakot is lefedik. A tápanyagpótlás pedig akkor ideális, ha a készítmény szerves kötésű anyagokat tartalmaz, melyek praktikusan a citrát és glükonát kötési típusokat jelentik.

Kiemelt jelentősége van az összetételnek. A szervezetnek ugyanis ilyenkor nagy szüksége van a cink és a réz segítségére. Ez a két anyag ugyanis hathatós segítséget jelent a fertőzésekkel szemben, főleg a felszáll fertőzések kiküszöbölésében. A cink és a réz ugyanis a szervezetben antivirális, antibakteriális és fungicid, vagyis gombaellenes tulajdonságokkal bír. Természetesen a hasznosulás szempontjából is kulcskérdés a megfelelő, biológiailag aktív kötési forma, a cink esetében a cink-citrát, míg a réznél a réz-glükonát formációban.

Nem vagyok biztos benne…

Sok esetben a jelek nem egyértelműek. A nemrégen édesanyává vált nőknek ráadásul annyi új dologra kell koncentrálni, hogy nem biztosak abban, mikor is kellett volna változni a vérzés intenzitásának, vagy éppen nem biztosak abban, hogy változott-e a szín az elmúlt hetekben.

Ha elbizonytalanodik, akkor inkább forduljon szakorvoshoz, semmint stresszben, otthon várakozzon. Ez egyrészt veszélyes, másrészt a stressz rossz hatással van a tejtermelésre, és a babára is, hiszen minden rezdülését érzi az anyának. A szakorvos néhány gyors vizsgálattal könnyedén segíthet a szorongás oldásában, illetve, ha baj van, akkor is gyorsan tud reagálni, antibiotikumot, vagy más gyógymódot alkalmazva a problémára.