Harmadik alkalommal rendeznek Budapesten demográfiai csúcsot

Politikusok, tudósok, egyházi képviselők és közszereplők tartanak előadásokat és cserélnek tapasztalatot a demográfiai kihívásokról.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
népesedés
2019. szeptember 03. MTI

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelõs államtitkár (b2), Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnöke (b) és Vincze Ottó egykori válogatott labdarúgó a 3. Budapesti Demográfiai Csúcsról tartott sajtótájékoztatón a Várkert Bazárban

Fotó: MTI/Soós Lajos

Harmadik alkalommal rendeznek Budapesten demográfiai csúcsot, csütörtökön és pénteken politikusok, tudósok, egyházi képviselők és közszereplők tartanak előadásokat és cserélnek tapasztalatot a demográfiai kihívásokról – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

Novák Katalin közölte, a Várkert Bazárban rendezik meg – a 2015-ös és 2017-es találkozó folytatásaként – a III. Budapesti Demográfiai Csúcsot, amelyre minden kontinensről érkeznek előadók.

A rendezvény célja napirenden tartani korunk egyik legnagyobb kihívását, a demográfiai kérdést, mert a jövőt az határozza meg, kik fognak Európában élni, lesz-e keresztény Európa, a magyarok számára pedig ez különösen fontos kérdés, mert a magyarok sorsa itt, Európa szívében elválaszthatatlan Európa sorsától – fogalmazott az államtitkár.

Hozzátette, vannak ugyan részei a Földnek, ahol túlnépesedésről beszélnek, de a fejlett világban csökken a születésszám, “üresek a bölcsők”, mintha az emberek lemondanának a jövőről.

Magyarország azonban nem kerülgeti a demográfiai kérdést, hanem szeretné orvosolni a problémát, ezért 2010 óta folyamatosan napirenden tartja a témát, és szeretne rá megoldást találni – emelte ki Novák Katalin.

Azt hangoztatta, hogy Magyarország válasza nem a tömeges bevándorlás támogatása, hanem a magyar családok segítése erős családpolitikával.

Vincze Ottó egykori válogatott labdarúgó (j), Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelõs államtitkár (j2) és Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnöke a 3. Budapesti Demográfiai Csúcsról tartott sajtótájékoztatón a Várkert Bazárban

Fotó: MTI/Soós Lajos

Úgy látják, hogy a magyar modell működik és megosztásra érdemes, “ezért teszik Budapestet immár harmadik alkalommal a családok fővárosává” – mondta az államtitkár.

Kitért arra is, hogy a csúcstalálkozót élőben lehet követni a bdselsoacsalad.hu oldalon, illetve a csalad.hu portál is percről percre tudósít a rendezvényről.

Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke arról beszélt, hogy a demográfiai csúcs lehetőséget ad a tanulásra, az érdekvédelemre és az értékfelmutatásra. Megmutathatják, hogy családban élni jó, valamint bemutathatják a jól működő magyar családpolitikai modellt – fűzte hozzá.

A csúcstalálkozóra érkeznek ismert és elismert közszereplők is, köztük Vincze Ottó egykori válogatott labdarúgó és felesége Görbicz Anita kézilabdázó. A sajtótájékoztatón Vincze Ottó azt mondta, nagyon fontos ilyen kezdeményezések mellé állni, mert a magyaroknak Európa szívében komoly múltja van és a hitük is megvan ahhoz, hogy a jövőt tovább építsék.