Helytelen táplálkozás is okozhatja a terhességi toxémiát és a HELLP szindrómát?

Két tünet utalhat arra, hogy az édesanya a terhességi toxémiával néz szembe.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
várandósság
2020. január 22. ratkotunde.hu

A terhességi toxémiával sokszor foglalkoznak a cikkek, azonban azt sokkal kevesebben említik meg, hogy meddig fajulhat a dolog. Bár ez igen ijesztő, mégis foglalkozni kell vele, hiszen sokszor megelőzhető lenne a kialakulása.

A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére.

Toxémia = mérgezés?

Egy kevés latin ismeretével az emberek rendszerint megértik, hogy a terhességi toxémia kifejezés valamilyen mérgezést takar. Ez azonban nem igaz. A felfedezésekor a szakemberek arra gyanakodtak, hogy valamilyen méreganyag állhat a betegség hátterében, hiszen a tünetek erre utaltak. Azonban semmilyen hasonló anyagot nem sikerült kimutatni mind a mai napig.

A toxémia tünetei viszont igen jellemzően és egyértelműek. Ezek a fehérjevizelés, melyre otthon nem igazán tudunk felfigyelni. A terhesség során jelentkező magasvérnyomás azonban már intő jel lehet. Ez a két tünet utalhat arra, hogy az édesanya a terhességi toxémiával néz szembe.

Komolyan kell venni!

Ez a betegség lehet nagyon enyhe lefolyású is, de sajnos akár kóma és halál is lehet a vége. Jelenleg a világon a három vezető halálok közé tartozik, mely a szülő nőket érinti.

A toxémia sajnos jelentkezhet olyan súlyossággal is, melyre már egy külön kifejezést, pontosabban egy betűszót használunk. Ez a HELLP nevet kapta, mely nem véletlenül hasonlít annyira az angol segítség kifejezéshez. A HELLP szindróma a terhességi toxémia legsúlyosabb formája, mely közvetlenül veszélyezteti a kismama és a baba életét is, mivel jelentős vérzéssel, görcsrohammal és kómával is társulhat. A HELLP során szétesnek a vörösvértestek, a vérlemezkeszám csökken és magasra szöknek a májenzimek értékei. Egyik nagy veszélyforrása, hogy a betegség nagyon gyors lefolyású, így felfedezése esetén azonnali beavatkozást tesz szükségessé!

Mi az oka?

A toxémia – így pedig a HELLP szindróma kialakulása is három fő okhoz köthető. Az első a genetika, a második a méh és a méhlepény közti elégtelen vérkeringés. Ez a kettő kifejezetten orvosi terület, mi magunk nem sokat tehetünk ellene. a harmadik kiváltó ok azonban nagyon is a mi asztalunk, ez ugyanis a táplálkozás. Az elégtelen tápanyagellátottság, valamint a kalcium anyagcsere zavarai ugyanis könnyen vezethetnek a terhességi toxémia kialakulásához.

Többek közt ez az oka annak, hogy ma már a szakemberek jelentős többsége javasolja a kismamáknak, hogy szedjenek várandósvitamint. Ez persze nem váltja ki a tudatos, egészséges táplálkozást, de ideális esetben remekül kiegészíti azt. Azonban itt ki kell emelni, hogy ez csak ideális esetben van így.

Sok várandósvitamin ugyanis szervetlen, biológiailag inaktív kötésekkel tartalmaz vitaminokat, ásványi anyagokat, amiknek így a felszívódása szánalmasan alacsony. Éppen ezrét érdemes olyan készítményt választani, melyben az anyagok biológiailag aktív, szerves kötéssel vannak jelen, ez praktikusan -citrát és -glükonát kötési formákat jelent, így ugyanis az anyagok felszívódási, hasznosulási aránya akár 80%-kal is nőhet. A kiváló eredmény érdekében mindenképpen legyen komplex a készítmény, hiszen az egyes anyagok segítik mások felszívódását, valamint arra is ügyeljünk, hogy trimeszterenként a megfelelő anyagokkal szolgálja ki a szervezetet, hiszen minden trimeszternek más és más a vitamin, nyomelem és ásványi anyag szükséglete!