Hetedíziglen – ismerjük meg családtörténetünket!

A levéltárak Hetedíziglen elnevezésű projektje általános iskolás kortól vár mindenkit országszerte kurzusokkal, kiadványokkal és levéltár-pedagógiai órákkal.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
múlt
2019. szeptember 18. MTI

Fotó: Pixabay

Családtörténet-kutatásra várják az érdeklődőket általános iskolás kortól a levéltárak országszerte kurzusokkal, kiadványokkal és levéltár-pedagógiai órákkal a Hetedíziglen elnevezésű projekt keretében.

A projekt célja, hogy minél többen megismerkedhessenek felmenőikkel, minél későbbi korokba visszamenőleg – hangsúlyozta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára a projektnyitóval egybekötött sajtótájékoztatón kedden Budapesten.

Hozzátette: az egyéni kíváncsiságon túl ez a nemzet összetartó erejét is jelenti, hiszen az erős nemzet erős családokból áll. Kiemelte: a kormány mintegy 30 millió forinttal támogatta a projekt elindulását.

Rétvári Bence elmondta, hogy a kiadványok segítségével az érdeklődők

előképzettség nélkül

szerezhetnek ismereteket rokonaikról, ezért szeretnék minél szélesebbre tárni a levéltárak kapuit.

Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója elmondta, hogy az általános iskolai felső tagozatos diákoknak, valamint a középiskolásoknak és felnőtteknek szóló munkafüzetek bemutatásával

meghirdetik a családtörténet-kutatás évét

a levéltárakban, beleértve az összes megyei és országos levéltárat, valamint a telephelyeket is.

A projekt kiindulópontja, hogy segítséget nyújtsanak a családtörténet-kutatás iránt érdeklődőknek – mutatott rá Kovács Eleonóra főlevéltáros, a projekt vezetője. Hozzátette: a résztvevőknek szeretnék megmutatni a sokféle irattípust, hogy azokban milyen adattartalmak vannak, és ezek hogyan hasznosíthatók a kutatásban.

Mint mondta, nem csupán a családtörténet-kutatással szeretnék megkeresni az iskolákat, mivel

kurzusaikon lehetőség lesz hely-, életmód- vagy akár intézménytörténeti kutatásokra is.

Kovács Eleonóra emlékeztetett arra, hogy

a levéltárakban már évtizedekkel ezelőtt is igyekeztek megszólítani a családtörténet-kutatókat különböző foglalkozásokkal, a Hetedíziglen annyiban új, hogy országszerte mindenhol lesznek foglalkozások, szervezetten, egységes munkaanyag mentén. Ennek fontos eleme a munkafüzetek kiadása, de tervezik további oktatócsomagok és forráskiadványok közzétételét is.