Hiánypótló és gyors segítség kisgyermekes szülőknek

Az egyedülálló Családháló alkalmazás segítségével már tudunk előre tervezni, ha ki szeretnénk mozdulni vagy váratlan helyzetekbe kerülünk az ország bármelyik pontján.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
családháló
2019. május 07. Antal-Ferencz Ildikó

Valószínűleg mindenkinek van emléke arról, amikor egy park padján, az autó hátsó ülésén, csomagtartóban, egy étterem, hivatal vagy bevásárlóközpont wc-jében próbálja megoldani a pelenkázást vagy szoptatást. Sokszor inkább ki sem mozdultunk a babával, vagy ha mégis, akkor feszülten vártuk, mikor érünk már haza. Ma már egyre több olyan intézmény van, ahol erre a célra fenntartott, megfelelően felszerelt helyiségben tudjuk ellátni a babáinkat, viszont eddig nem tudtuk, hol is vannak ezek a családbarát helyek. Immár ez sem lehet akadály, hiszen a frissen felújított Családháló mobilapplikációval ez a gondunk is megoldódik pillanatok alatt.

Kinek ne lenne ismerős, amikor az autópályán sürgősen pelenkázni vagy szoptatni kellene, de oly’ távol még a célállomás? Vagy amikor feszülten ül az étteremben a picivel, mert ki tudja hol és hogyan tudjuk ellátni? Nem beszélve az előreláthatóan többórás hivatali ügyintézésekről vagy a családi bevásárlásokról…

Utólag mosolygunk ezeken a helyzeteken, de akkor biztosan nem volt kellemes élmény, és sokkal nagyobb lelkesedéssel és biztonságérzettel indultunk volna útnak, ha előre tudtuk volna, hogy hol lehet pelenkázni, szoptatni. Mostantól a Magyarországon egyedülálló Családháló alkalmazás segítségével már tudunk előre tervezni, ha ki szeretnénk mozdulni vagy váratlan helyzetekbe kerülünk az ország bármelyik pontján. Vagyis: bárhol vagyunk vagy szeretnénk lenni, semmiképpen nem kell bezárkóznunk ahhoz, hogy komfortosan érezzük magunkat kisbabánkkal.

Fotó: Családháló.hu – Képszerkesztőség / Dimény András

Az apákra is gondoltak

Az applikáció megalkotása során a tervezőket az vezérelte, hogy kisgyermekes szülőként a napi ügyintézés vagy utazás közben a lehető leggyorsabban el lehessen jutni a legközelebb található pelenkázó- és szoptatóhelyiségbe. Ezért egy olyan, ingyenes, Androidon és iOS-en is elérhető mobilalkalmazást hoztak létre, amelyben adatbázist vezetnek az országban található több mint ezer pelenkázást és szoptatást segítő, családbarát helyekről. Jó hír, hogy ennél sokkal több családbarát hely van ma Magyarországon, és remélhetőleg előbb-utóbb mind benne lesznek a nyilvántartásban.

A babák pelenkázása nemcsak az anyák, hanem az apák feladata is, mégis sok helyen a pelenkázó helyiség a női mosdóból nyílik, így az apák eleve hátrányos helyzetből indulnak, ha gyermekükkel útra kelnek. Szemléletváltásra van tehát szükség ebben a kérdésben is és remélhetőleg a jövőben kialakításra kerülő pelenkázó- és szoptatóhelyiségek már mind önálló, apák számára is elérhető szobákban kapnak helyet. Ennek egy apró, de fontos és előremutató lépése, hogy az alkalmazásban az elcsépelt „baba-mama szoba” helyett a „pelenkázó- és szoptatóhelyiségek” kifejezést használják.

 

Pofonegyszerű használat

Amikor felkértek az applikáció tesztelésére, első gondolatom az volt: én ehhez egyáltalán nem értek, hogyan is tudnám letesztelni, de aztán meggyőztem magam: egy ilyen alkalmazásnak olyannak kell lennie, hogy minden kismama (és kispapa) gyorsan és egyszerűen tudja kezelni. És valóban olyan!

Nyilván vannak még gyermekbetegségei, de a működése tényleg roppant egyszerű és átlátható, nem kell hozzá semmilyen informatikai háttértudás. Talán még egy kisgyermek is tudná kezelni. 😉

 

Az alkalmazás lehetőségei

Nézzünk meg közelebbről, milyen funkciói is vannak a Családháló mobilapplikációnak. (Az alkalmazás letöltési lehetőségei és a további információk megtalálhatóak a Családháló honlapján.)

1. A térkép funkció használata nagyon egyszerű, hiszen egyetlen, Google alapú térképre helyezték el a több mint ezer családbarát helyiséget szerte az országban. Nem kell többé hosszas keresgéléssel tölteni az időt, csak rá kell nagyítani a térképre, megkeresni az egyedi tervezésű pelenka és cumi ikonokat, és már el is indulhatunk a számunkra legmegfelelőbb helyiségig.

2. Az adatlap révén információt kaphatunk a kiválasztott helyiségről. Gyakorlatilag azonnal és szembetűnően (színes csíkkal jelezve) láthatjuk a hely nyitva tartását az adott időpontban. Megtudhatjuk azt is, hogy a helyiség zárható-e, akadálymentesített-e, klimatizált-e, továbbá azt is, hogy milyen eszközök (pelenkázó asztal, szék, mosdó, mikro, szemeteskuka) találhatóak benne.

3. Fotók láthatóak a helységek egy részénél. Vagyis már indulás előtt megnézhetjük az úti célt, a helyiség berendezését és állapotát. Ha pedig nincs fénykép az adott helyiségről, akkor odaérkezve, magunk is nagyon könnyen be tudunk küldeni fotókat. Lehetőségünk van az alkalmazáson keresztül elkészíteni a fotókat, és másodpercek alatt elküldeni a fejlesztőknek.

Fotó: Családháló.hu – Képszerkesztőség / Dimény András

4. A szűrés funkcióval kiválaszthatjuk azokat a helyiségeket, amilyeneket szeretnénk. Lehetőség van arra, hogy mindenki kiválassza az igényei számára megfelelő helyiséget. Kereshetünk nyitvatartási idő szerint, távolság szerint, de akár azt is megadhatjuk, hogy a helyiség legyen zárható, klimatizált, akadálymentes, legyen benne mikró, mosdó vagy karosszék.

5. Az útvonaltervezés lehetőséget biztosít a helyiségig való gyors eljutáshoz. A térkép GPS koordináták alapján megmutatja a lehetséges útvonalakat a célpontig. Ehhez csak be kell kapcsolni a helymeghatározást és az applikáció máris megtervezi a célhoz vezető legrövidebb utat.

6. Értékelés funkciót is beépítettek az alkalmazásba. Mindannyian tudjuk, milyen jó érzés, ha minden alkalommal egy tiszta, barátságos pelenkázó-szoptató helyiség fogad bennünket! Éppen ezért szeretjük elolvasni a korábbi véleményeket, hogy teljesebb képet kapjunk a helyiség állapotáról. Mi is megoszthatjuk pozitív vagy negatív benyomásainkat, hibabejelentést tehetünk.

7. A beküldés funkcióval bárki beküldhet új helyiséget. Lehetőség van bejelölni a helyiségben található eszközöket, és feltölteni fotókat az alkalmazásba. Itt sem kell külön megnyitni más programot, az alkalmazásból azonnal képesek vagyunk fotókat készíteni a helyiségről.

Remélem, minél több kormányzati és önkormányzati intézmény, civil szervezet, bevásárlóközpont és szolgáltató egység mielőbb be akar kerülni majd ebbe a már most több mint ezer helyiséget tartalmazó alkalmazásba. Ehhez nem kell tennie mást, mind kialakítania egy megfelelően felszerelt szoptatós és pelenkázós helyiséget, majd feltöltenie annak adatait az applikációba. Erre bíztatok minden intézményt, szervezetet és szolgáltatót: tegyék családbaráttá magukat és ezáltal egy kicsit az országot is!

A kismamákat és papákat pedig arra kérem: töltsék le a Családháló honlapjáról, vegyék birtokba, használják és vigyék hírét e hiánypótló, mindennapi életminőségüket javító egyedi lehetőségnek.

Az alkalmazás letöltési lehetőségei és a további információk elérhetők a Családháló honlapján.