Hidegben nő a felfázás esélye

Télen nem csak a megfázás és az influenza kockázata nő meg, de a felfázásé is.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
felfázás
2020. január 21. Urológiai Központ

Fotó: Pixabay

Dr. Rákász István, az Urológiai Központ szakorvosa a hólyaghurut kialakulásának rizikófaktorait vette számba.

Így függhet össze a hideg és a felfázás

A felfázásnak nevezett bakteriális húgyhólyag-gyulladás főként a nőket érintő betegség, amelynek számos rizikófaktora van. Ilyenek többek közt bizonyos fejlődési rendellenességek, a nem rendszeres vizeletürítés, közös meleg vizes medence és nyilvános WC használata, a személyes higiéné hiányosságai (a húgyutak immunvédekezésének romlása és a kórokozók elszaporodásának elősegítése miatt), hüvelyi és egyéb nőgyógyászati gyulladások, a menopauza, és minden, az immunrendszer működését gátló betegség, pszichés stressz, gyógyszer.
Ezeken felül sokaknak elsősorban a hideghatás tűnik fenyegetőnek, a felfázás szó is erre az összefüggésre utal.  Norvég kutatók egy korábbi tanulmányban már bizonyították is a kapcsolatot a láb felől érkező hideghatás és a hólyaghurut kialakulása közt – erre egyébként is hajlamos nőknél. Más magyarázatok szerint annak, hogy télen gyakrabban újul ki a felfázás, az lehet az oka, hogy a hideg, száraz levegőben a szervezet hajlamosabb a dehidrációra, ami azt egyik legnagyobb rizikófaktor e tekintetben. Akármi is az oka a dehidrációnak – leggyakrabban egyébként a kevés folyadék fogyasztása – ez mindenképpen hozzájárul a kockázat növekvéséhez, ugyanis a kevesebb folyadék miatt kevesebb vizelet is termelődik, így kisebb az esély, hogy a kórokozók kimosódjanak a vizelettel.
Összességében igaz tehát, hogy a felfázásra hajlamos személyeknek télen fokozott figyelmet ajánlott fordítaniuk a folyadékfogyasztásra és a réteges, meleg öltözködésre is.

Mit tehetünk, ha kiújult a hólyaghurut?

–          A legfontosabb a bőséges folyadékfogyasztás. A napi 2,5-3 liter víz, tea, gyógytea kortyolgatása nem csak kimossa a baktériumokat a hólyagból, de a vizeletet is hígítja, így a vizelés kevésbé lesz fájdalmas.

–          Tegyünk melegítő párnát az alhasunkra, ami szintén enyhítheti a fájdalmat.

–          Cseréljük le a szűk ruhadarabokat (leginkább a nadrágot) szellősebbre. A szűk, testhez tapadó nadrágok és a szintetikus anyagú alsónemű ugyanis szinte magukba zárják a nedvességet, ami remek „lakóhelyet” biztosít a kórokozóknak.

–          Ha a fájdalom nem enyhül, sőt fokozódik, vagy a kiújulásra hajlamos páciens tudja, hogy nem szabadul meg a panaszaitól rövid időn belül, érdemes orvoshoz fordulni – hangsúlyozza dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa. – Első vonalban olyan antibiotikumot szoktunk felírni, amelyről tudjuk, hogy húgyúti fertőzésben általában beválik. A kezeléssel dacoló fertőzés, visszatérő és idült hólyaghurut esetén vizelettenyésztés alapján célzott antibiotikus kezelést javaslunk. Amennyiben a kivizsgálás során a hólyaghurut hátterében más betegséget is találunk, például cukorbetegséget, hólyagkővel, hólyagdaganatot, akkor annak kezelésével a következményes hólyaghurut is elmúlik, vagy könnyebben kezelhetővé válik.