Így neveld pénzügyi tudatosságra a gyermeked

Már gyerekkorban érdemes hangsúlyt fektetni a pénzügyi nevelésre.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
tudatosság
2019. augusztus 14. Juhász Anita

Fotó: Pixabay

A nagybetűs élet elválaszthatatlan része, hogy megtanuljunk tudatosan bánni a pénzzel. Ahhoz, hogy felnőttként felelős pénzügyi döntéseket hozhassunk, már gyerekkorban érdemes hangsúlyt fektetni a pénzügyi nevelésre. Ezek elsajátítása nemcsak a mindennapi felnőtt életében lesznek nagy segítségére a gyermeknek, de a későbbiekben a megfelelő nevelés birtokában fog tudni a megtakarításairól, a fizetéséről és a nyugdíjmegtakarításáról gondoskodni. Hogyan ajánlott tehát hozzáfogni?

Szülői példamutatás

Mint a nevelés minden területén, a pénzügyi tudatosság kialakításában is döntő szerepe van a szülői példamutatásnak.

A felnőttek egy része viszont még azzal sincs tisztában, hova, mire megy el a havi bevétele, így az szinte észrevétlenül folyik ki a kezei közül.

Ha egy gyerek azt látja otthon, hogy a szülei máról holnapra élnek, mert bár van rendszeres jövedelmük, mégsem tudják azt okosan beosztani, ezt a példát fogja továbbvinni.

Ha viszont úgy telnek a mindennapok, hogy rendszeresen előkerülnek a családi kasszával kapcsolatos kérdések, azt fogja megszokni, hogy higgadtan átgondol minden financiális döntést.

A pénzügyi tudatosság kialakításakor a példamutatáson kívül a gyermekkel folytatott őszinte és nyílt kommunikációnak is lényeges szerepet kell kapnia. Nyugodtan belemerülhetsz a családi költségvetés működésének magyarázatába, az okok és összefüggések részletesebb taglalásába. Játékpénzzel, papírdarabokkal, babszemekkel szemléltesd a bevételi és kiadási oldalt. Magyarázd el, hogy csak annyit költhetünk, amennyi pénzünk van.

Hasznos tanácsok

Az óvodás korosztály gyűjtheti a vásárlások során vagy a nagyszülőktől kapott visszajárót, aprót egy perselyben. Mivel a három-hat éves gyerekek számára még nem igazán bír jelentéssel az egyes pénzérmék összege, csak az összegyűjtött gurigák száma érdekli őket. Próbáld kis kupacokba rendezni az aprópénzt, és sorold fel, melyik kupacért hány nyalókát kaphat, vagy milyen nagyobb játékot vehet magának az összegyűlt pénzből. Tedd hozzá, hogy ha még egy ekkora kupacot összegyűjt, egy jóval értékesebb ajándékot vehet belőle. Engedd, hogy a gyerek vásároljon magának valamit a saját kis pénzéből, majd számoljatok  utána, mire futja még a maradék összegből. Végül fogalmazzatok meg újabb vágyakat, amelyekre szívesen félretennie.

Kisiskoláskorban hasznos lehet a gyerekek összegyűjtött pénzeit otthon nagyobb címletekre átváltani. Először talán nem fogják érteni, hogy lehet ugyanannyi az értéke egy darab ezer forintosnak, mint száz darab tíz forintosnak, ezért gyakorolj velük minél többször, számoljatok közösen.

Iskolás gyerekeknek már szokás adni zsebpénzt. Ha minden héten kapnak egy kisebb összeget, mondd el nekik, hogy vagy elköltik azonnal az éppen aktuális összeget, és akkor nem tudnak semmilyen nagyobb dolgot megvenni maguknak, vagy félreteszik a rendszeres „jövedelmeiket” vagy legalábbis azok egy részét, és akkor drágább dologra is futja majd a jövőben. Vázold fel mindkét lehetőség előnyét és hátrányát is.

Nagyobb gyerekekkel kipróbálhatod a bevásárlólistás játékot. Ehhez egy áruház katalógusára van szükség. Írd fel, hogy mekkora összegből gazdálkodhat a gyerek, és bízz rá egy képzeletbeli „vásárlást”. Írja össze, mit venne az adott összegből. Nagy valószínűséggel a különböző édességek, nyalánkságok kapnak prioritást. Magyarázd el neki, hogy ha az összes pénzt ilyen termékekre költené, nem jutna olyan alapvető élelmiszerekre, mint a kenyér, a tej vagy a gyümölcs. Elengedhetetlen tehát egy fontossági sorrend felállítása.

Ha több szórólappal is rendelkezel, kerestessétek ki a legolcsóbbakat az adott termékekből. Aztán vessétek össze, melyik boltot mennyi idő alatt és milyen közlekedési eszközzel tudjátok megközelíteni. A költségekbe hozzávetőlegesen kalkuláljátok bele a benzin árát is. Tudatosítsd a  gyermekben, hogy attól, hogy egy termék akciós, még nem feltétlenül éri meg átautózni érte a fél városon, hiszen ez nemcsak anyagi és időbeli veszteséggel jár, de még a környezetet is szennyezi.

Nagyobb gyermekek, kamaszok számára egy Monopoly vagy egy Gazdálkodj okosan! parti, esetleg a világháló is lehetőséget nyújthat ahhoz, hogy próbára tegyék pénzügyi felkészültségüket.

Számos lehetőség közül választhatsz tehát amikor gyermekedet tudatosabb pénzhasználatra szeretnéd megtanítani. Egy kis odafigyeléssel és néhány trükkel könnyen megalapozhatod a pénzügyi tudatosságot.