István, a király iskolába megy – diákok előadásai versenyeznek a világhálón

Az hazai és külhoni magyar nyelvű általános iskolák számára kiírt versenyben diákok fogják előadni, rögzíteni és a YouTube-ra tölteni a rockopera jeleneteit.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
Trianon
2019. szeptember 19. MTI

Elindult az István, a király iskolába megy… című program. Az ötezer hazai és külhoni magyar nyelvű általános iskola számára kiírt versenyben diákok fogják előadni, rögzíteni és a YouTube-ra tölteni a rockopera egy-egy jelenetét.

Hamarosan felkerül a közösségi csatornákra az egész Kárpát-medencét megmozgató kezdeményezés promóciós kisfilmje, amelyet a rockopera szereplőivel – Varga Miklóssal, Vikidál Gyulával, Feke Pállal, Vadkerti Imrével – és gyerekekkel forgattak – közölték a szervezők csütörtökön az MTI-vel.

A diákok produkcióit a zsűri és a közönség egyaránt elbírálja; a győztes iskolák és szólisták egy stadion méretű helyen fogják bemutatni a rockoperát.

Szörényi Levente és Bródy János legendássá vált, napjainkra a Nemzeti alaptanterv részét képező művének ősbemutatója 1983-ban a városligeti Királydombon volt. Az István, a király iskolába megy… program a centenáriumi trianoni megemlékezéssorozat része. A győztesek egyik díja az lesz, hogy elutazhatnak Párizsba, és egy versailles-i kirándulás keretében megnézhetik a trianoni szerződés aláírásának helyszínét.

Az iskolai programról Rosta Mária producer tavaly novemberben egy sajtótájékoztatón beszélt először, amikor bemutatták a Szörényi Levente több mint fél évszázados életművének gondozására létrejött Második Idő alapítványt. Rosta Mária, aki a kuratórium tagja, akkor elmondta, hogy a verseny arca Feke Pál énekes lesz, aki az elmúlt években Istvánt, Koppányt, Laborcot és Tordát is alakította a rockoperában.