Kanyaró – Az év eleje óta negyven megbetegedést regisztráltak Szlovéniában

Az év eleje óta negyven kanyarómegbetegedést regisztráltak Szlovéniában, a legtöbbet az utolsó két hónapban - közölte kedden a szlovén közegészségügyi hivatal.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
kanyaró
2019. december 20. MTI

Az év eleje óta negyven kanyarómegbetegedést regisztráltak Szlovéniában, a legtöbbet az utolsó két hónapban – közölte kedden a szlovén közegészségügyi hivatal (NIJZ).

A regisztrált betegek közül hat öt évesnél fiatalabb gyermek, négyen 15 és 24 év közöttiek, míg a többiek idősebb korúak.

A fertőzöttek közül többen nem voltak beoltva, a gyerekek közül senki sem, ami a közegészségügyi hivatal szerint aggodalomra ad okot.

Azoknál a személyeknél, akik felvették az oltást, de mégis megfertőződtek, a betegség gyorsabb lefolyású, és nem okoz komplikációkat.

Szlovéniában kötelező a kanyaró elleni oltás.

Majran Sarec szlovén kormányfő hétfőn a parlamentben bejelentette: szigorítanak a törvényen, hogy nőjön a lakosság átoltottsági aránya és szigorúbban lehessen ellenőrizni azokat, akik ellenzik az oltást.

Figyelmeztetett, hogy sok szülő fél a vakcina mellékhatásaitól, ami szerinte orvosilag nem megalapozott.
A törvénymódosítási javaslatot jövő tavaszra nyújtja be a kormány – közölte.

Szlovéniában utoljára 2014-ben volt tapasztalható nagyobb járvány az országban, akkor ötvenkét ember betegedett meg.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) december elején kiadott jelentése szerint mintegy 140 ezren haltak meg tavaly világszerte kanyaróban, ugyanakkor a megbetegedések száma is emelkedett a drasztikus csökkenést követően. A WHO becslése szerint 2018-ban 9,8 millió kanyarós eset volt, míg 2017-ben 7,6 millió.

A kanyaró erősen fertőző betegség, köhögés, orrfúvás, közeli személyes érintkezés, illetve a fertőzött személy orr- és torokváladékával való érintkezés útján terjed. Akár vakságot, süketséget vagy agykárosodást is okozhat, két adag védőoltás azonban megelőzheti a betegséget.