Gyerekkönyvek a karácsonyfa alá – korosztályi ajánlóval!

Kicsiknek, még kisebbeknek, nagyoknak, és még nagyobbaknak – könyvek a Pagonytól, amelyeknek biztosan örülnek a gyerekek karácsonykor.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
pagony
2019. december 20. Pagony

Fotó: Pagony

Axel Scheffler: Pipp és Polli – A karácsonyfa

Itt a karácsony! Pipp és Polli feldíszíti a karácsonyfát, tesznek rá mézes sütit, cukorbotot, csokiharangot… De jaj, hová tűntek a díszek? És miért fáj Pipp hasa? Még szerencse, hogy papírból is lehet díszeket készíteni! De szép lett a karácsonyfa! Axel Scheffler lapozójában a címszereplők az ünnepre készülődnek. Ebben a könyvben is találkozunk a karácsony előtti készülődés örömével, sürgés-forgásával, és az is kiderül, hogy mi lesz, ha túl sok édességet eszünk ebben az időszakban. Főleg, ha az édességek a fát díszítették volna! Pipp és Polli minden meséje hordoz számunkra valamilyen tanulságot, de szerencsére sosem akarja azt mindenáron átadni. Azzal tanít leginkább, hogy a kedves kis karakterek ösztönös reakciójává teszi a megértést, az egymáshoz fordulást, az őszinteséget, a bocsánatkérésre való képességet. Pipp és Polli meghitt ünnepi meséjéből megtudhatjuk, hogyan díszítik a karácsonyfát, és az ehető díszek rejtélyes eltűnésére is fény derül.

0 – 3 éves kor között ajánljuk

Vadadi Adrienn: Titkos reggeli – családi mesék (Kálmán Anna illusztrációival)

Apu és anyu, Andris és Juli: egy hétköznapi család, olyanok, mint mások – és pont ettől működik Vadadi Adrienn mesés könyve. A hétköznapok varázsától. Andris és Juli nagyszerűen tudnak együtt nevetni, mókázni, de persze néha összevesznek: Andris szereti ijesztgetni a kishúgát, Juli bosszantani Andrist, és mindketten nyúzni a szüleiket. Ám minden apró súrlódásra van megoldás. Olyan szeretetteli, vidám családi légkör lengi be a meséket, amibe öröm belépni és lubickolni benne, ráadásul elleshetünk egy-két jó ötletet arra, hogy hogyan érdemes megoldani a mindennapi konfliktusainkat. Ha Vadadi Adriennt olvas az ember, olyan érzése támad, hogy minden békés és barátságos ebben a világban. Biztonságos burok képződik az olvasó és a hallgatósága körül, nem csoda, hogy a gyerekek imádják ezeket a meséket! Az egyszerű, hétköznapi dolgokról olvasni ugyanis kicsit olyan, mintha egy előre kitaposott ösvényen lépdelnénk: minden olyan ismerős, de azért kicsit mégis más. Kellemes érzés azonosulni a szereplőkkel, érdekes összehasonlítani a saját életünk történéseit a máséval.

3 – 6 éves kor között ajánljuk

Lencse Máté, Jesztl József: Jól játszani – 7 táblás játék (Illusztrátor: Vörös Jutka)

Jesztl József és Lencse Máté Jól játszani című könyve azért egyedi, mert a játékok szabályrendszere lehetővé teszi, hogy előnyhöz juttassunk egyes játékosokat, így a kisebb testvér egyenlő eséllyel indul a nagyobb testvér ellen, sőt, a gyerekek ugyanakkora eséllyel indulhatnak, mint szüleik. A játékok szabályaiba ugyanis olyan esélykiegyenlítő elemek, szabályok vannak beépítve, amelyek lehetővé teszik, hogy minden résztvevő összes kreativitását, találékonyságát, energiáját bedobva is kiegyenlítődjenek az esélyek. A szerzők ugyanis gyakorló pedagógusokként nap mint nap tapasztalják, hogy a játék arra is lehetőséget adhat, hogy megtanuljunk a gyengébbnek több esélyt adni és a lehetőséget megragadni. Jó lehet arra, hogy tanuljunk figyelni, logikusan gondolkodni, tájékozódni egy absztrakt térben. És a legfontosabb: a játék észrevétlenül megtanít arra, hogy nem az számít, hogy honnan indultál, hanem az, hogy bárhova el tudsz jutni, ha figyelsz és gondolkodsz.

A játékgyűjteményt felnőtteknek szóló, társasozásba bevezető fejezetek nyitják, ezeket pedig 7 gyönyörű táblás játék követi. Egyszerű, rövid játékok, klasszikusok megcsavart változatai – a felnőtteknek ismerősek lesznek az alapok, de örömmel fedezhetik fel az új elemeket a Koboldsakkban, a Méziben, a Vízililiomokban.

5 – 99 éves kor között ajánljuk

Fekete András: Tüsi és Lobonc megmenti Bam Bandit (Mayer Tamás illusztrációival)

Tudjátok, milyen állat a szuhada vagy a kroti, és hogy egy milliárd forint, ha tíz, húsz és ötven forintosokban számoljuk, hány teherautóba fér bele? Hallottatok már Sam Öldökről, esetleg Vasfülű Buburól? Mit gondoltok, két kisfiú és egy eltévedt erdész, akinek kifogyott a lőszer a puskájából, képes megmenteni Bam Bandit, a szupererős és nagyon veszélyes bűnözők karmai közül? Az egész   ott   kezdődött, hogy Bam Bandit elrabolták. Vagy ott, hogy Hüvelyk úr megalapította a Nemzeti Fogvájó Dinasztiát. Vagy ott, hogy Bam Bandi apukája, Bam Balázs fogpiszkálókészítő-mester, milliárdos üzletember lett. Vagy talán még Bam Balázs hányattatott gyerekkorában, amikor is mindenki Bambának csúfolta. A lényeg, hogy most Tüsinek és Loboncnak a kezébe kell vennie az irányítást, és megküzdenie a szuhadákkal (szúnyogok, hangyák és darazsak elképesztően veszélyes keverékei) és a krotikkal (akik krokodilok és tigrisek szerelméből születtek), majd ki kell szabadítania legjobb barátjukat Sam Öldök fogságából. Akinek ráadásul három szeme van. Fekete András könyve igazi abszurd humorkavalkád, úgy, ahogy az a gyerekek számára is befogadható, sőt: önfeledt nevetést csal ki belőlük és szüleikből is.

6 – 10 éves kor között ajánljuk

Molnár T. Eszter: A Kóbor Szálló (Molnár Jacqueline illusztrációival)

A Kóbor szálló lakóiban egy a közös: hajléktalanok. Meglepő felütés egy gyerekkönyvben, de gyerekekkel sétálva az utcán sokszor felmerülhet a kérdés, miért is élnek fedél nélkül emberek. Most, a téli hidegben még inkább. Ebben a könyvben pedig megismerhetik az életüket, gyerekek által is tapasztalt életeseményeken keresztül bepillantást kapnak a hajléktalanok életének mindennapjaiba, különböző élettörténeteket ismerhetnek meg, és így képet kaphatnak egy erősen marginalizált társadalmi csoport mindennapjairól. Olvasunk a társadalmi életbe való visszailleszkedés nehézségeiről, aminek alapja a hajléktalan embereket érő stigmák, és nem fél a szerző őszintén beszélni arról sem, hogy milyen, néhol erkölcsileg megkérdőjelezhető tetteket hajtanak végre a hajléktalanok a túlélésért. Emellett szerethető karaktereket ismerünk meg, akik viccesek, törődnek egymással és környezetükkel, és küzdenek egy jobb holnapért. A gyerekek elfogadást és megértést tanulhatnak, és szélesebb rálátásuk lesz a társadalom problémáira a könyv olvasása után. Hetedhét Hugó, a becsületes földönfutó éjszakai szállást keres a városszéli erdőben. Búbanya, a barlanglakó útbaigazítása nyomán elérkezik a Kóbor Szállóba, és megismerkedik annak különös lakóival: Rebekával, a beszélő macskával, Bolíviával, a lustakötés címzetes egyetemi tanárával, Lust Alfonzzal, a nyugalmazott operaénekessel és Gizikével, a Kóbor Szálló nagylelkű háziasszonyával. És hogy mi köze van Rikinek, ennek a borzas, szőke kislánynak, Dínónak, a szabadságra vágyó rottweilernek, és Sunyi Sanyinak, a rettegett rablónak a Kóbor Szállóhoz? Kiderül a meséből!

6 – 10 éves kor között ajánljuk.

Becskei Gábor: Őrszem és Káoszkreátor – Az utolsó fehér tűz (Illusztrátor: Ambrus Izsák)

Akciódús történet a képregények világából barátságról, hősiességről és arról, hogy néha semmi sem úgy van, ahogy elsőre gondolnánk. Marci az iskola utolsó napján izgatottan siet haza, hiszen kedvenc képregény-sorozatának, a Bíbor Kapitánynak legújabb száma várja a postaládában. Azonban csalódnia kell, ugyanis a képregény címlapján imádott kapitánya helyett Gomori Brúnó, egy teljesen jelentéktelen gonosztevő néz rá vissza. De mi történik, ha a képregény világa megnyílik, és eljön Gomori Brúnó, vagyis Káoszkreátor, hogy magával vigye Marcit, akit rejtélyes okból Őrszemnek szólít? Vajon tényleg azok az igazi hősök, akik ezt állítják magukról? Mit akar valójában Bíbor Kapitány? Káoszkreátor képes megváltozni? Marcinak sikerül megmenekülnie? Becskei Gábor regénye egyszerre tiszteletteljes reflektálás korunk legmeghatározóbb popkulturális jelenségére, és szórakoztató ütköztetése a valóságnak és fikciónak.

9 – 12 éves kor között ajánljuk