Külföld vagy belföld? – így tervezzük az őszi szünetet

Bár a hagyományosan négynapos hétvégékkel teli október most kevesebb szabadnappal kecsegtet, az iskolai szünetek miatt nagyon sokan időzítik ekkorra utazásaikat

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
iskolai szünet
2019. október 28. Bónusz Brigád

Fotó: Bónusz Brigád

Bár a hagyományosan négynapos hétvégékkel teli október most kevesebb szabadnappal kecsegtet, az iskolai szünetek miatt nagyon sokan időzítik ekkorra utazásaikat – legyen szó csak pár napról vagy egy teljes hétről, belföldön vagy akár külföldön. A Bónusz Brigád egyik fő profilja az utazások értékesítése – adataik szerint idén a legtöbben a Balatont választották pár napos kikapcsolódásra október legvégén.

Külföld vagy belföld?

A belföldi eladási toplista élén az első két helyen ugyanaz a helyszín szerepel: egy siófoki romantikus és egy szintén siófoki wellness-program, 3 napra, 2 főnek. Ezeket az őszi utazásokat szerették idén legjobban a Bónusz Brigád vásárlói. Siófok ezzel a három éve listavezető Lillafüredet taszította le idén a trónjáról: 2016 óta volt a legnépszerűbb hosszú hétvégére szóló úti cél a Bükk bájos települése. Idén a második legnépszerűbb úti cél a Szépasszony-völgyébe vezeti az őszi szünetben az utazni vágyókat, ők 3 napos luxust élvezhetnek Egerben. Kedvelt még Makó, Gyula és Herceghalom is, de Cserkeszőlő és Miskolctapolca is az első tíz között végzett.

Ami a legkedveltebb külföldi úti célokat illeti, idén a Plitvicei-tavak állnak nyerésre: ide 1 napra mennek az utazni vágyók, egy buszos kirándulás keretében. A korábbi években ősszel legtöbben Velencét és Prágát választották az utazásuk céljául. A második helyen a külföldi őszi utak népszerűségi listáján egy adriai kirándulás áll, de sokan vettek utazási bónuszt az ausztriai Medve-szurdokba, illetve prágai városnézésre is. Jellemzően tehát a közeli úti célok, a busszal megközelíthető helyek népszerűek a pár napos őszi kiruccanás idejére.

Sokan a külföldi utazásokat egy programélmény beiktatásával kívánják még felejthetetlenebbé tenni: az ausztriai Lindt-csokigyár látogatása és egy boszniai raftingolás is a TOP10-be került. A belföldi pihenések esetében inkább a wellnessprogramok keresése a jellemző, a legnépszerűbb 10 utazás fele ebbe a kategóriába tartozik.

Hány napra?

Bár az őszi iskolai szünet egy hét, a legtöbben belföldön kétéjszakás pihenést választottak az október végi, november eleji időszakban – a hosszú hétvégére szóló pihenésekből adják el a legtöbbet a Bónusz Brigád oldalain.

Külföldre leginkább a kirándulásokat, az egy napos utakat keresik a felhasználók ebben az időszakban, a legtöbben a pár napos szabadságot nem használják ennél messzebbi célok felfedezésére.

Mennyiért utazunk ősszel?

A belföldi utak ára is fontos szempont egy vásárlói döntés előtt: míg 2016-ban egy két fős, három napos belföldi kikapcsolódásra átlagosan a Bónusz Brigádon utazást keresők 26.800 forintot költöttek, 2018-ban 29.500 forintot szántak egy hasonló időszak, hasonló szállására. Idén 29.100 forint volt az az átlagár, ami a legtöbb utazó elképzeléseihez illeszkedett.