Lehet összefüggés a pajzsmirigy alulműködése és a menstruációs zavarok között!

A pajzsmirigy alulműködés igen gyakran menstruációs zavarokban nyilvánul meg, ám szerencsére megfelelő kezeléssel a ciklus hamar helyreáll.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.

Dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosa a menstruációs zavarok és a pajzsmirigy problémák összefüggéseiről beszélt.

A pajzsmirigy alulműködés leggyakoribb tünetei

Amennyiben a pajzsmirigy kevesebb T3 és T4 hormont termel, úgy pajzsmirigy alulműködésről beszélünk. A hiányállapot miatt az anyagcserefolyamatok lelassulnak, az emésztés üteme csökken, székrekedés alakul ki, a bőr érdessé, szárazzá válik, zsírpárnák rakódnak le, a beteg csökkent hidegtűrésről és álmosságról, depressziós hangulatról számol be. Mindemellett – akárcsak a pajzsmirigy túlműködés- menstruációs panaszokat is okoz. Ez megnyilvánulhat rendszertelen vérzésben, anovulációs ciklusokban, és ebből kifolyólag a pajzsmirigy alulműködésben szenvedők gyakran küzdenek teherbeesési nehézségekkel, vetéléssel.

Miért is okoz a pajzsmirigy alulműködés menstruációs zavarokat?

A pajzsmirigy alulműködés során megemelkedik a TRH szintje, ami magával vonja a TSH mennyiségének növekedését. A TRH viszont nem csak a TSH szintjét emeli meg, hanem a prolaktinét is, melynek nagyobb szintje terhesség, illetve szoptatás hiányában igen károsan hat a női nemi működésre, a ciklusra, mivel gátolja a menstruációhoz, peteéréshez szükséges hormonok normál termelődését. A prolaktin szint növekedés ugyanis maga után vonja az FSH, LH értékének csökkentését. Ezen kívül a progeszteron szintje is lecsökken ekkor, így ösztrogéndominancia alakul ki. A progesztronhiány pecsételő vérzést, beágyazódási nehézségeket, vetélés is okozhat, így érdemes komolyan venni!

Gyógyszeresen sikeresen kezelhető

A pajzsmirigy alulműködés szerencsére a hiányzó hormonok pótlásával sikeresen kezelhető. Gyógyszerre az esetek  egy részében a betegnek élete végéig szüksége van. (Esetenként  egy  hatékony életmódváltással lehetséges a  hormonpótlás  elhagyására). Minden esetben fontos a rendszeres endokrinológiai ellenőrzés, és a megfelelő, hatékony terápia alkalmazásával  a kellemetlen panaszok gyorsan megszűnnek.

Dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosa elmondta, sokat segíthet a pajzsmirigy alulműködés kezelésében a szelén és a jód alkalmazása is, ám ez utóbbi szedése előtt konzultáljon orvosával, mivel nem minden állapot esetén használható (pl. Hashimoto-betegség esetén csak ront az állapoton). Ezen kívül érdemes barátcserje kapszulát is alkalmazni, ugyanis bizonyítottan igen pozitív hatást fejt ki a progeszterontermelésre.

Dr. Bérczy Judit hozzátette, hogy a TSH, T3, T4 szinteket rendszeresen ellenőrizni szükséges, mivel időnként az alkalmazott gyógyszer dózisának megváltoztatására lehet szükség, vagy akár el is  hagyható.