Megnyílt a Péteri Családháló.pont

Egész napos programsorozat keretében került átadásra a legújabb Családháló.pont a hétvégén. Országos játéknapon jártunk Péteriben.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
családháló.pont
2017. szeptember 17. Székely Attila

Budapesttel nem lehet felvenni a versenyt – mondták nekünk helyiek a szombaton megrendezett országos játéknapon, melynek keretében megnyílt a Péteri Családháló.pont. Pedig a fővárostól mintegy 30 km távolságban lévő település a hétvégén sok nagyvárosi gyermek és ifjúsági rendezvényt maga mögé utasított a gyermekekért, fiatalokért való összefogás és a programszervezés tekintetében.

 

 

A településre érkezve már-már idilli nyugalmat tapasztal az ember mindaddig, míg a falu központjába, a kastélykertbe – vagy ahogy az itt élők mondják, a „kasiba” – meg nem érkezik. Az itt lármázó gyermekek és a velük együtt játszó szüleik a széles tér egészét birtokukba vették; ügyességi, logikai és szórakoztató játékok kápráztatták el a résztvevőket.

 

 

Az állomások megtervezésekor a Családháló.pont alapítói ügyeltek arra, hogy a gyermekek – korosztályuknak megfelelően – több foglalkozáson is részt tudjanak venni. Ezzel együtt a játéknapon megtalálhatóak voltak a „régi idők nagy játékai” is, melyet az idősebb korosztály biztosított a gyermekeknek.

 

 

Tinédzserek tartanak foglalkozásokat kisgyermekeknek. A játéknapon nem szerveztek külön programokat sem a szülőknek, sem a nagyszülőknek. A szervezők célja ezzel az volt, hogy a felnőttek játsszanak együtt saját és mások gyermekeivel, unokáival. A Családháló törekvése az, hogy minden Családháló.pont nyitott legyen a különféle korosztályokra.

 

 

Nagyanyáink játékai: pénzes, golyós játékok, rongylabdázás, gumizás. Az idősebbek vezetésével tartott foglalkozások nemcsak a tekinteteket, hanem a gyermekeket is erre az állomásra vonzotta.

 

 

Papírsárkányok és Rubik-kocka az asztalon.

 

 

Cserkészjátékokat próbálnak ki gyermekek az egyik állomáson. A településen nagy figyelmet fordítanak a cserkészetre, mint a fiatalokat nevelő, egyben szabadidős tevékenységre.

 

 

A Péteri Családháló.pont hivatalos megnyitója délután volt. A vendégeket az egyik alapító, Molnárné Horák Bernadett köszöntötte. Elmondta, hogy a rendezvény a Péteriben élő magánszemélyek, illetve az önkormányzat és helyi intézmények, vállalkozások támogatásával jött létre. Hangsúlyozta, hogy a támogatások között is jelentős szerepe volt az önkéntes segítségnek és az eszközök megosztásának. Az alapító megköszönte a Családháló országos szervezetének az elmúlt egy év alatt nyújtott támogatásokat, valamint a megnyitó alkalmából a pont részére átadott pólókat, arculati elemeket és egyéb eszközöket.

 

 

A település polgármestere, Petőné Vizi Valéria üdvözölte az új kezdeményezést, egyben gratulált az alapítóknak a cím elnyeréséhez. Péteri vezetője reményét fejezte ki a közösség hosszú távú működésével és a tartós együttműködéssel kapcsolatban.

 

„Tulajdonképpen a véletlen hívta életre a Családhálót. A ma már nem is annyira kicsi gyermekeim megszületésének időpontja körüli időben többünkben megfogalmazódott az igény, hogy legyen egy olyan internetes portál, egy olyan csapat, amelyik közvetlen stílusban, nem a megszokott női lapok szellemiségével, kicsit konzervatív szemlélettel, de a modern technika minden eszközét felhasználva szól mindazokhoz, akik egyszerűen családban, gyerekekkel képzelik el a jövőjüket.” – mondta az ünneplőkhöz intézett beszédében Paulik András, a Családháló főszerkesztője.

 

 

Az alapítók 2016-ban adták be kérelmüket a Családháló országos szervezetéhez való csatlakozásukról. A pozitív elbírálást követően megkezdődött a tényleges munka; a csoport tagjai az átadásig játszódélutánokat, nőknek szóló előadást szerveztek a településen, valamint a helyi hagyományos rendezvények lebonyolításában is segítettek. A közösség megkapta a hivatalos Családháló.pont arculatot és elindult közösségi oldaluk is. A rendezvényen a Családháló küldöttsége bejelentette, hogy a közeljövőben babasarok kialakításához szükséges játékokkal fogja támogatni a csoportot. A Családháló.pont címet jelképező táblát a helyszínen Paulik András (k) főszerkesztő adta át Molnárné Horák Bernadett (b) alapítónak.

 

 

Ügyességi vetélkedő lányok és fiúk között a megnyitó keretében. A Családháló célja a tagszervezeti rendszer megalkotásakor az volt, hogy országszerte megismertesse és erősítse a család összetartó erejének, mint a társadalom alapkövének jelentőségét és közösséget teremtsen a gyermeket vállaló fiatal családosok számára. Az elsősorban online közösség offline bővítése során a családokért sokat tevékenykedő, lelkes polgárokat szólította meg. Mindezt azért, hogy a Családháló.pontok megalapításával családbarátabbá tegye a helyi és környékbeli családok mindennapjait.

 

 

Mint mindenhol az agglomerációban, a főváros közelsége több ponton is nehézséget okoz a település lakóinak. A tehetséges fiatalok Budapest elszívó hatása miatt a fővárosban találják meg közösségeiket, a helyi szokásokat ezért nehéz továbbadni a fiatal generációnak – állították a szlovák hagyományokat ápoló helyiek portálunknak. A fotón a település egyik fiatal tehetsége népmesét mond a Családháló.pont megnyitója alkalmából.

 

 

Gyermekek nézik a helyi hagyományőrzők műsorát a színpadon.

 

 

Izgatottan figyelik gyermekek és felnőttek a Családhálós torta ünnepélyes felszeletelését. Az országos és a helyi szervezet alapítói együtt vágták fel a tortát és osztották ki annak első szeleteit a gyermekeknek. A megnyitó után a játékok folytatódtak, a résztvevők koraestig élvezhették a szervezők vendégszeretetét.

 

 

A Péteri Családháló.pont tagjai és az országos szervezet vezetői a település vezetőjével és a játéknap szervezőivel.

 

Borítókép: A Péteri Családháló.pont tagjai az országos szervezet vezetőivel együtt a Pest megyei Péteri községben a Családháló.pont ünnepélyes megnyitóján 2017. szeptember 16-án.

Fotó: Családháló.hu – Képszerkesztőség / Adrián Zoltán