Miért nem múlik el az ekcéma?

Az ekcéma folyamatos karbantartást igényel, de ha romlik a helyzet, különösen fontos az orvosi kezelés.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség
2019. augusztus 15. Dermatica

Vajon miért nem lehet örökre megszabadulni ettől a kínzó, viszkető betegségtől? Dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus válaszolt a kérdésre.

Az ekcéma típusai

Az ekcéma (más néven dermatitis) egy viszketéssel, a bőr kipirosodásával, esetleg nedvezésével járó, nem fertőző bőrgyulladás, amelyről az érintettek tudják, hogy hol „elmúlik”, hol belobban. Mivel gyermekeket és felnőtteket is érint, valamint több típusa ismert, ezért nehéz pontosan megmondani, mi ront, és mi javít a helyzeten, bár vannak olyan szabályszerűségek, amelyekkel érdemes tisztában lenni.

Atópiás dermatitis

A legtöbbször már csecsemő- vagy gyermekkorban jelentkező tünetekhez (nedvedző, viszkető hólyagok, kipirosodás) felnőttkorban leggyakrabban a bőrszárazság is társul, ami a vakarással súlyosbítva gyakran vezet kisebesedéshez, ami akár felül is fertőződhet. Ez esetben elég nagy az öröklődés szerepe, sokaknak a családjában előfordul allergia és/vagy asztma, bár kialakulhat kontaktallergia talaján is. Az ekcéma állapotán gyakran ront a stressz, így ennek oldása is jótékonyan hathat a betegségre.

Seborrheás ekcéma

A faggyúmirigyek túlműködése miatt alakulhat ki ez a hámlással járó típus, amely elsősorban a homlokon, homlok- hajas fejbőr határán, az orr mellett és a fejbőrön jelentkezik, és piros, szárazon hámló, olykor zsíros foltokkal mutatkozik meg.

Kontakt dermatitis

Ez a típus úgy jön létre, hogy a bőrrel kontaktusba, kapcsolatba kerülő bizonyos anyag hatására allergiás reakció lép fel. Ezek az anyagok többnyire kozmetikumok, illatosító anyagok, fémek. Főként a vegyi anyagokkal dolgozókat érinti egy másik ekcéma típus, az irritatív ekcéma, amelynek lényege, hogy irritatív hatású anyagokkal érintkezve a bőr kipirosodik, esetleg hólyagok jelennek meg rajta. Ennek krónikus verziójára jellemző, hogy az anyaggal érintkező bőrterület megvastagodik, barnássá színeződik.

Fotoallergiás kontakt ekcéma

Ez az ekcéma típus akkor alakul ki, ha a bőrön lévő valamilyen anyag (leggyakrabban kozmetikum, parfüm, napozótermék) és a napfény együttes hatására viszkető, vörös foltok jelentkeznek. Ez lehet a mellékhatása néhány, ún. fényérzékenyítő gyógyszernek is.

Miért nem múlik el?

Az ekcéma kezelésének fő nehézsége abban keresendő, hogy számos tényező hozzájárulhat a kialakulásához és a kiújulásához. Nem csak a stressz, az egyes allergén vagy irritatív anyagok, de az erős genetikai hajlam is, amelyet nyilván nem lehet befolyásolni

– hangsúlyozza dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus. – Természetesen, ami beazonosíthatóan hozzájárul a tünetek fennmaradásához, azt lehetőleg ki kell iktatni, legyen szó élelmiszerről, ruhaanyagról, fémről vagy kozmetikumról, tisztítószerről.

Elhagyhatatlan teendő a hidratálás, az elveszített zsírok, lipidek pótlása, amely tünetmentes állapotban is fontos, hiszen enélkül könnyen romlanak a tünetek. Nem ajánlott azonban illatosított, színezett bőrápolókat választani, legjobb kikérni a bőrgyógyász véleményét és speciálisan az ekcémás bőr ápolására kifejlesztett illatanyag- és színezékmentes készítményeket használni.

Mindent egybevetve azonban a gondos életvitel ellenére is időnként számolni kell a tünetek fellángolásával. Az orvos által elrendelt helyi gyulladáscsökkentő készítmények rövid idő alatt szüntetik meg a gyulladást, ami komoly fellélegzés a páciensnek. A tünetek javulásakor immunmoduláló helyi készítményeket, krémeket, kenőcsöket is alkalmazunk, amelyekkel fenntartható a hosszabb tünetmentes állapot.

A személyre szabottan kiválasztott immunmoduláló szerek úgy akadályozzák meg a gyulladás kialakulását, hogy közben nem károsítják a bőr szerkezetét és hosszú távon is biztonságosak. A sikeres kezelésben az állapottól függően más kiegészítő eljárás is szóba jöhet, mint például viszketéscsillapító szerek, speciális orvosi fényterápiára, gyógyszerek.