Miért olyan fontos a jódellátás, ha babát szeretnék?

Magyarországon a pajzsmirigy betegségek népbetegségnek számítanak, azonban ez sok élethelyzetben gondokat okozhat.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
jód
2020. február 15. ratkotunde.hu

A jód egy olyan nyomelem, melyre a szervezetnek nagy szüksége van, hazánkban azonban nem olyan egyszerű hozzájutni. Ennek következtében Magyarországon a pajzsmirigy betegségek népbetegségnek számítanak, azonban ez sok élethelyzetben gondokat okozhat. De hogy miért van akkora szükség a jódra, és hogyan befolyásolja a várandósság kialakulását, vagy a magzat kihordását, arról dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos beszélt a ratkotunde.hu-nak.

Nyomelem?

Első körben érdemes tisztázni, hogy miért is nyomelem a jód. Kicsit talán gyerekesnek tűnhet az elnevezés, mert az az oka, hogy a szervezetben csak nyomokban található meg ez a kémiai elem. Jellemzően 15-20 mg belőle a tartalék, melynek zöme, mintegy 80%-ka a pajzsmirigyben található.

A jód tulajdonképpen egy aktivátor. A pajzsmirigy két hormont termel, melyek a T3 és a T4. Utóbbi tulajdonképpen a T3 inaktív formája, melynek aktiválásához szükséges a jód, nélküle a folyamat nem megy végbe. Ha pedig nincs elegendő aktív T3 hormon a szervezetben, az nagyon sok folyamatot borít fel.

A pajzsmirigy hormonjai a szervezet számos működésére befolyással vannak. Az anyagcsere folyamatoktól elkezdve a növekedési hormonok termelésén keresztül egészen a hangulatunkig. Így tehát már könnyebben érthető, miért is gond, hogy hazánk jódhiányos területnek számít. A jódot ugyanis a legtöbb esetben a táplálékkal juttatjuk be a szervezetünkbe. A jódtartalom a föld illetve a víz jódtartalmának függvénye, amiből hazánk nem áll túl jól.

Várandósság?

A pajzsmirigy alulműködése, vagyis, ha nincsen elegendő pajzsmirigy hormon a szervezetben a menstruációra is hatással van. Rendszertelen vérzést, esetleg elhúzódó menzeszt okoz. Sajnos a hormonhiány a tüszőrepedést is akadályozza, vagyis az érett petesejt egyszerűen nem képes kiszabadulni a petefészekből. Ez a jelenség úgy is végbe mehet, hogy közben a menzesz viszonylag rendszeres, ilyenkor anovulációs ciklusról beszélhetünk – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak

A pajzsmirigy túlműködése sokkal ritkább, ilyenkor a túl sok hormon okoz gondot. A T3 hatással van az LH FSH szintre is, mivel fokozza a nemihormon-kötő fehérje, az SHBG termelését. Ilyenkor a peteérés végbemegy, a tüszőrepedés is lezajlik, ám a ciklus rendszertelenné válik, így meddőség alakulhat ki.

Pótlás

A jód pótlása hazánkban főleg a jódozott sóval történik, mivel a növények jódtartalma igen alacsony, és a marha, csirke, disznó, és más haszonállatok jódtartalma a takarmány jódtartalmától függ. Azonban ez sokszor nagyon kevés, hiszen az így bevitt jódnak még hasznosulnia is kell, ráadásul nem is kis mértékben.

A szervezet számára a jód mennyiségi igénye is változhat, például várandósság esetén, illetve akkor, ha a családot szeretnénk alapítani. A nem megfelelő pajzsmirigyműködés ennek gyorsan képes gátat szabni, amiről adott esetben nem is tudunk. Fontos megjegyezni, hogy bizonyos betegségeknél, mint például a Hashimotó, egyéb gyulladások, illetve a pajzsmirigy túlműködése – mint a Basedow-kór – tilos a jód bevitele, mivel az fokozza a betegséget.

Ilyen esetekben el kell hagyni a jódozott sót is, illetve figyelni kell arra is, hogy a várandósság támogatására kiválasztott készítmény se tartalmazzon jódot! Ez nem olyan könnyű, mivel olyan várandósvitamin, mely valódi segítséget jelent, alapesetben is kevés van a piacon, ám olyan, mely még jódot sem tartalmaz, már csak elenyészően kevés. Mindenképpen figyeljünk, hogy a jódmentes készítmény is a megfelelő, biológiailag aktív kötési formákban tartalmazza az anyagokat (-citrát, -glükonát), hiszen így azok hasznosulása 80%-kal is növekedhet. És persze arról se feledkezzünk meg, hogy minden trimeszternek más és más a vitamin, nyomelem és ásványi anyag igénye, amit a várandósvitaminnak figyelembe kell vennie, akkor is, ha jódmentes változatot szedünk!