Minden nő egy csoda – Kerekasztal-beszélgetés a Sapientián

"A nő lényege titok, csodáljuk, de nem tudjuk megfejteni. A női lét misztérium..."

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
női lét
2019. október 21. Magyar Kurír

Fotó: Magyar Kurír

A Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola Családteológiai Intézete hagyományos Beszélgetős előadások programsorozata keretében október 17-én Somogyiné Petik Krisztina és Asztalosné Elekes Szende pszichológusok, valamint Papp Miklós görögkatolikus lelkész A női mivolt címmel tartott kerekasztal-beszélgetést.

A nő lényege titok, csodáljuk, de nem tudjuk megfejteni. A női lét misztérium – kezdte a beszélgetős előadást Papp Miklós görögkatolikus lelkész. Eszünkbe juthat a napba öltözött asszony szimbóluma, amelyet a Jelenések könyvéből ismerünk, számunkra ez a sokrétű jelkép utal most a női mivolt összetettségére, csodájára. Ne feledjük, hogy egy misztérium felett töprengünk!

Somogyiné Petik Krisztina először arról beszélt, hogy a történelem során a nőiséggel kapcsolatban kialakultak szélsőséges vélekedések, ideológiák. Az egyik ilyen nézet szerint a nő egyedüli rendeltetése, hogy férjhez menjen, és gyermeket szüljön; a probléma az, hogy sokaknak ez nem adatik meg, és ők súlyos terhet cipelnek emiatt, sérül az önértékelésük. Papp Miklós hozzátette, Krisztus mást tanított: „»Ki az én anyám, és kik az én testvéreim?« Aztán végighordozva tekintetét a körülötte ülőkön, így szólt: »Íme, az én anyám és testvéreim. Mert aki Isten akaratát cselekszi, az az én testvérem, nővérem és anyám.«” (Mk 3,33–35)

Asztalosné Elekes Szende egy másik szélsőségre figyelmeztetett. Mint mondta, a feminista ideológia mára elfajult, harcos, bizonyításkényszerrel telített változata nem áll másból, mint a férfiakkal való szembenállásból. Az ipari forradalom óta megnyíltak a lehetőségek a nők számára, ugyanakkor a „te minden lehetsz” szlogen alapján sok nő számos dologba belefog – s közben megy az idő. Papp Miklós felhívta a figyelmet ara, hogy a nőknek éppúgy, mint a férfiaknak a lehetőségek tárházából azt kellene megragadniuk, ami az életpályájukat építi.

A görögkatolikus lelkész arról is beszélt, hogy Jézus mindig is tisztelte a nőket (beszélgetett a bűnös nővel, elfogadta az asszonyok támogató jelenlétét stb.), s ezzel szembement kora felfogásával. A Szentháromság léte eleve magában hordozza a különbözőség pozitívumát. A mai nők, asszonyok életéről Asztalosné Elekes Szende elmondta: sok szerepben kell mozogniuk. Van ebben valami gazdagság, a pszichológia azt mondja, a szerepgazdag, komplex identitás életrevaló, mert „több lábon áll”, ugyanakkor megvan a veszélye, hogy a teendők sűrűjében a személy szétfeszül, nem tud megfelelni.

A beszélgetés során elhangzott, hogy a Biblia tanítása szerint a nőt társul rendelte Isten a férfi mellé. Az „oldalborda” prófétai képe azt fejezi ki, hogy a nő mintegy körülveszi a szívet, amely a korabeli héber gondolkodásban az ember középpontját jelképezte. Tehát a nő a férfi számára hozzáillő társ, és nem tárgy vagy beosztott, netán oldalkocsi.

A bejegyzés folytatásához kattints.