Minden várandós kismamát tesztelnek koronavírusra

Csak negatív eredmény esetén engedélyezik az apás szülést - számolt be róla a Hirado.hu.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
várandósság
2020. április 09. hirado.hu

Fotó: vasarnap.hu

A várandósgondozásban tapasztalható gyakorlati változásokról készített összeállítást a Híradó.hu. A kismamákat a védőnők értesítik, hogy lehetőleg kísérő nélkül érkezzenek a kötelező vérvételekre és ellenőrzésekre. Az apás szülés érdekében minden várandós kismamát tesztelnek koronavírusra.

Számos változás lépett életbe a koronavírus-járvány megfékezése miatt a várandósgondozásban. Ezekről beszéltek most megkérdezett szakértők a Kossuth rádió Napközben című műsorában.

A kialakult helyzetben csökkenteni kell a személyes kontaktusokat, ezért a kismamákat a védőnők értesítik, hogy lehetőleg kísérő nélkül érkezzenek a kötelező vérvételekre és ellenőrzésekre. A vizsgálatokra is egyesével szólítják őket, és átalakulnak a várók is, hogy egymástól megfelelő távolságra várakozhassanak, illetve kérik őket, hogy maszkban és kesztyűben érkezzenek a vizsgálatokra.

A védőnők távkonzultációk formájában látják el a várandósokat. Telefonon, interneten, attól függ, hogy kinek milyen lehetősége van, keresik meg a védőnők a várandósokat, és folytatják a gondozást – mondta Csordás Ágnes Katalin, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke a műsorban.

Amikor a szülész-nőgyógyász megállapítja a méhen belüli várandósságot, mindenképpen meg kell keresni a védőnőt, ők az interneten mindenki számára elérhetők. Utca, házszám szerint meg tudják nézni a leendő édesanyák, hogy a lakóhelyükön kihez tartoznak, s fel van tüntetve a védőnő elérhetősége, telefonszáma.

Miután felvették a kapcsolatot, megbeszélik, hogy melyek a szükséges teendők ahhoz, hogy a kismama a várandósgondozási kiskönyvet megkapja. Ez az első olyan dokumentum, amiben rögzítésre kerülnek a várandósság ideje alatt a vizsgálatok. Amit lehetséges, meg tudnak beszélni telefonon. Természetesen, amikor a várandós könyvet át kell vennie az édesanyának, akkor elkerülhetetlen a személyes találkozás – fejtette ki a szakértő. Azt is megtudhattuk, hogy kiemelten figyelnek a rendelőkben a higiéniai szabályok betartására, két várandós között fertőtlenítik a bútorokat, kilincseket. Hasonlóképpen kellett átalakítani a nőgyógyászatokon is a gondozást.

Ács Nándor szülész-nőgyógyász a műsorban elmondta, vannak olyan alapvizsgálatok, amelyeket mindenképpen el kell végezni, például meghatározott időnként a laborvizsgálatokat a várandósság elején. Ilyen a 24–28 hét között egy újabb laborvizsgálat, az ultrahangvizsgálatok a meghatározott időben, illetve a várandósság végén a szívhangvizsgálatok és a szülés előtti újabb laborvizsgálat. Hozzátette, a vizsgálatokat igyekeznek úgy szervezni, hogy a lehető legkevesebb kismama-kismama kontaktus keletkezhessen. A helyzetre való tekintettel az állami rendelőkben és a magánrendelőkben

az ellátás során nem lehet jelen az édesapa.

Fontos információ, hogy a jelenlegi gyakorlat szerint,

ha igazolt koronavírus-fertőzött az édesanya, akkor apás szülésre nincs lehetőség.

Azonban, ha gyorsteszttel és a kérdőíves szűréssel az édesanyánál nincs koronavírus-gyanú vagy igazolt fertőzés, akkor adott a lehetőség.

A klinikára felvett várandósnál történik egy kérdőíves szűrés, hőmérsékletmérés, és mindenkinél gyorstesztet is végeznek. Amíg nincs meg az eredmény, addig úgy tekintenek rá mint potenciális fertőzöttre. Az édesapáknál hőmérsékletmérés és kérdőíves szűrés történik, a szülőszobába csak teljesen beöltözve mehetnek be.