Néhány tévhit a spermiumokkal kapcsolatban

A sperma minősége a baba egészségét, sőt, a várandósság lefolyását is befolyásolhatja.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség
2020. február 06. ratkotunde.hu

Fotó: Pixabay

Ma már tisztában vagyunk azzal, hogy a férfiak szerepe a családalapításban nem csak a megtermékenyítésben merül ki. A sperma minősége ugyanis a baba egészségét, sőt, a várandósság lefolyását is befolyásolhatja. Mindezek ellenére viszonylag keveset tudnak az emberek a spermáról, illetve arról, hogy mit is tehetnek a mennyiség és minőség javítása érdekében.

A témában Ratkó Tünde szülésznő, termékenységi szakember van a segítségünkre.

Miből áll?

Az ondónak vagy spermának a közhiedelemmel ellentétben csupán 0.5%-át adja a spermiumok tömege. A többi a mirigyek váladéka, melyeknek feladata a spermiumok életképességének javítása, a mozgásuk elősegítése, illetve a védelem, a rendeltetésük beteljesítésének elősegítése.

Ezen váladékok közt van olyan, mely fruktózt tartalmat, aminek feladata, hogy a spermiumoknak legyen elég energiája a mozgáshoz. Akad olyan váladék, mely a savasságot befolyásolja, hiszen a hüvely ph-ja enyhén savas, hogy a kórokozókat elpusztítsa, ez azonban a spermiumok végét is jelentené. Sőt, olyan váladék is adódik az ondóhoz, mely a likviditását változtatja, hogy a lehető legjobb feltételeket biztosítsa a spermiumoknak az “rajthoz”.

Mi az egészséges?

A fenti leírásból látható, hogy az ejakulátum mennyiségéből megítélni a spermiumok mennyiségét lehetetlen. Az egészséges ejakulátum 2-6 ml közötti mennyiség. Ez alatt prosztata vagy ondóhólyag eredetű problémára kell gyanakodni, felette pedig prosztatagyulladás állhat a háttérben. Hosszabb önmegtartóztatás után a mennyiség is megnő, de ez csak időleges.

Ahogyan már mondtuk, a spermiumok az ondóban a teljes tömeg 0.5%-át adják. Így is normál esetben mintegy 20-200 millió spermiumról beszélhetünk. Ezek közt azonban nem mind életképes. A mozgásukat és morfológiájukat – felépítésüket, kinézetüket – tekintve igen sok a “selejtes” darab. A teljes mennyiség mintegy 20%, vagy akár több is életképtelen- és ez a normál termelés mellet igaz – mondja Ratkó Tünde.

Sajnos a spermiumok nem csak mennyiségi, hanem minőségi gondokat is mutathatnak. Ebben az esetben nem maga a sejt működik rosszul, hanem az örökítőanyag, vagyis a DNS, illetve annak másolata, az RNS tartalmaz rossz információkat. Ennek a veszélye abban rejlik, hogy az ilyen spermium alkalmas a megtermékenyítésre, ám esetében a genetikai betegségek kockázata jelentősen megnő, ahogyan a koraszülés, vagy vetélés esélye is.

Tápanyag!

A sperma minőségén és mennyiségén is a tápanyagokkal lehet javítani. Mára eljutottunk oda, hogy a meddő párok esetében a problémát már fele arányban a férfiaknál kell keresni, és sajnos néhány évtizeden belül több lesz a problémás nemzőképességű férfi, mint a normál értékekkel rendelkező. Ennek hátterében pedig a tápanyagellátottság áll.

Messze nem csak arról van szó, hogy nem étkezünk megfelelően, hiszen sokszor láthatjuk, hogy kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás és mozgás mellett sem lesz jó a spermakép. Ez a két tényező mindamellett elengedhetetlen a jó spermához, de sajnos a stressz, a vegyszerek és más környezeti hatások erősen igénybe veszik a szervezetet. A védekezéshez pedig a test azokat a tápanyagokat kénytelen használni, melyeket egyébként a spermatermelésre fordítana. Vagyis a tápanyagok mennyiségének növelése jó megoldás lehet, erre azonban az étkezés már nem alkalmas.

Ahogyan ma már a szakemberek többsége javasol várandósvitamint a kismamáknak, úgy a férfiak számára is létezik megfelelő vitaminkészítmény, hogy termékenységüket – ráadásul sportteljesítményüket is – javítani tudják. Ehhez azonban olyan férfivitamin kell, melyben szerves kötéssel, komplex formában vannak jelen az anyagok, hiszen így azok hasznosulása 80%-kal is jobb lehet! A szerves kötés praktikusan -citrát és -glükonát formákat jelent (pl.: cink-citrát, réz-glükonát), míg a komplexitás kérdésében a több a jobb elvet érdemes követni.

Időtényező

Bár a férfiak átlagosan heti két-három alkalommal “ürítik készleteiket”, a spermatermelés nem ilyen rövid időt vesz igénybe. A herékben végbemenő folyamat tudományos neve spermatogenezis és egy 72 napos ciklust ölel fel, hiába a rendszeres magömlés. Ez pedig azt is jelenti, hogy ahhoz, hogy a javulás megmutatkozzon, minimum ennyi időre szükség ehet, hiszen a már “legyártott” spermiumok minőségén és mennyiségén sem javít utólag a megfelelő tápanyagellátottság!