“A családbarát szülészetek csak végső esetben alkalmazzanak korlátozásokat!”

A törvény szerint a szülő nő joga, hogy az általa megjelölt személy a vajúdás és a szülés alatt folyamatosan vele legyen és a babájával együtt helyezzék el.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
betegjog
2019. október 31. MTI

Fotó: Családháló

Az alapvető jogok biztosa arra kéri az egészségügyi intézmények vezetőit, hogy a családbarát szülészetek kialakítása során is legyenek különös figyelemmel a betegjogok biztosítására.

Kozma Ákos kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében felidézte, a kórházak 2018 óta pályázhatnak családbarát szülészetek, koraszülött intenzív ellátóhelyek kialakítását segítő támogatásra, számos beruházás pedig már el is kezdődött.

A családbarát ellátás az anyát, az apát és a születendő, illetve újszülött gyermeket egységként kezeli és a születésre mint természetes folyamatra tekint.

Az egészségügyről szóló törvény szerint a szülő nőnek joga van arra, hogy az általa megjelölt nagykorú személy a vajúdás és a szülés alatt folyamatosan vele legyen, a szülést követően pedig, hogy újszülöttjével egy helyiségben helyezzék el. A beteg továbbá jogosult a kórházi tartózkodása alatt látogatókat fogadni. Ezek a jogok ugyanakkor a kórházban rendelkezésre álló feltételektől függően és a betegtársak jogainak tiszteletben tartásával, a betegellátás zavartalansága mellett gyakorolhatóak – ismertette a biztos.

Az ombudsman azt kéri, hogy az intézmények vezetői

az átalakítások során is fordítsanak különös figyelmet a betegjogok biztosítására,

az átalakítások, felújítások tervezésénél tartsák szem előtt, hogy az érintett családok szemszögéből egyszeri és megismételhetetlen esemény színteréről kell gondolkodniuk. Kozma Ákos azt is kéri, hogy a születést megillető alázattal, az emberi méltóság tiszteletével szolgálják a hozzájuk forduló családok bizalmát, és

korlátozásokat csak végső esetben alkalmazzanak.

Az érintett egészségügyi tárcától pedig azt kéri, hogy segítse a sikeres pályázókat egy, a betegjogok megvalósulását az építési munkálatok alatt is kiemelten kezelő módszertani útmutató kidolgozásával, amely gyakorlati ötleteket is tartalmaz a betegellátás átmeneti újraszervezéséhez.