Rejtély: Miért nem születnek kislányok ezekben az indiai favakban?

Az elmúlt hónapban egy kislány sem született 132 indiai faluban.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
szelektív abortusz
2019. augusztus 14. Családháló

Fotó: Pixabay

Rejtélyes esetről számol be a BBC hírportálja: az elmúlt három hónapban nem született egy kislánygyermek sem több indiai faluban. Uttarakhand állam a Himalája térségében található, összesen öt város és mintegy 550 falu alkotja, lakossága 400 ezer fő. A környék mindentől távol eső, hegyvidékes, s „lány nélküli falvak” itt találhatóak, szám szerint mintegy 132.

A július végén napvilágot látott jelentés szerint ezekben a falvakban az elmúlt három hónapban egyáltalán nem született lánygyermek, s ez – egy olyan országban, ahol a szelektív abortuszok miatt felborult a nemek egyensúlya – annyira aggasztó, hogy a kormány vizsgálatot indított az ügyben.

Egyenlőre azonban az is elképzelhető, hogy az egészből semmi sem igaz.

Az elsődleges vizsgálatok ugyanis egymásnak ellentmondó információkat tártak fel. Míg a kormány által vitatott jelentés szerint a kérdéses falvakban 216 fiú és egy lány sem született április és június között, addig a hivatal vizsgálata szerint másik 129 faluban 180 lánygyermek születését jegyezték fel nulla fiú ellenében. Megint másik 166 faluban viszont 88 lány és 78 fiú született.

Az egész államban összesen 961 gyermek született a kérdéses időszakban, közülük 479 lány és 468 fiú (valószínűleg a különbség a halva született gyermekek miatt van), ami az újabb jelentés szerint épphogy kedvezően járul hozzá a nemek arányának egyensúlyához. (Az országos átlag 933 nő 1000 férfire).

A hivatalok szerint a média rosszul interpretálta a vizsgálatok eredményeit,

kimazsolázott olyan önkéntesek által gyűjtött adatokat, akik a térségben más témában végeztek gyűjtőmunkát. Azt is feltételezik, hogy vannak olyan kis lélekszámú települések, melyeknek adatai „nem oszt, nem szoroz” kategóriába tartoznak s ez okozta a furcsa adatokat.

A hivatalos tájékoztatás szerint évek óta nem jelentettek lánygyermekek ellen elkövetett magzatgyilkosságot, s a környék három regisztrált ultrahang készüléke mind állami klinikán van.

A hatóságok tehát kizárják azt a feltételezést, hogy nagy számú illegális szelektív abortuszt végeznének a környéken.

Egy helyi édesanya is cáfolta azokat a feltételezéseket, hogy egy lánygyermek kevesebb eséllyel indul fogantatásakor: „ Akár fiú, akár lány, mi csak azért imádkozunk, hogy egészséges legyen”! – idézi a nyilatkozatot a Hindustan Times.

Ugyanakkor vannak, akik szerint magyarázat lehet a hiányzó lányok rejtélyére, hogy a szülések mintegy ötöde otthon történt. Ebben a térségben ugyanis sok helyen nincs a közelben kórház vagy elérhető egészségügyi szolgálat.